Yhteispoliittinen kannanotto: Äänestä poliittista edarivaaleissa!

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) edustajistovaalit käydään tulevina viikkoina. Vaaleissa valitaan ylioppilaskunnan korkein päättävä elin, eli 60 henkilöstä muodostuva edustajisto.

Edustajistovaalit poikkeavat muista vaaleista siinä, että näissä vaaleissa on ehdolla niin poliittisesti sitoutuneita kuin sitoutumattomien, esimerkiksi ainejärjestöläisten, muodostamia listoja. Tämä aiheuttaa helposti käsityksen, että kyseessä eivät olisi aivan yhtä poliittiset vaalit kuin mitkä tahansa muutkin. Edustajistossa kaikki kuitenkin tekevät poliittisia valintoja, jolloin sitoutumattomien listojen toiminta ei ole siinä suhteessa ennustettavaa. 

Vaikka kaikilla poliittisillakaan listoilla ei ole suoraa yhteyttä mihinkään puolueeseen, niiden ehdokkaita yhdistää samanlainen arvomaailma. Sitoutumattomilla listoilla taas voi olla henkilöitä, jotka eivät muissa vaaleissa voisi toimia yhdessä. 

Edustajistovaalit ovat listavaalit. Äänestämällä sitoutumattoman listan ehdokasta saatat todellisuudessa antaa äänesi ehdokkaalle, joka ei lainkaan kannata arvojasi, jos oma ehdokkaasi ei tule valituksi. Poliittisella listalla olevat ehdokkaat jakavat samat perusarvot, joista voit olla varma.”, toteaa OSY:n Aleksanteri Gustafsson

Samaa mieltä on myös Kokoomuksen opiskelijoiden Henri Kontkin: “Edustajiston kautta syntyy eri yhteiskunnan osa-alueita koskevia poliittisia kannanottoja. Sitoutumattomat listat ovat hajanaisempia kuin poliittiset listat, joilla on taustallaan vakiintuneet tavoitteet ja arvot”.

Vaikka välillä muuta väitetään, ehdokkaan poliittisilla kannoilla on väliä. ”Koska HYYssä vaikuttajina toimii myös poliittisia listoja, on myös sitoutumattomien ehdokkaiden poliittisella suuntautumisella suuri merkitys. Äänestämällä rehellisesti poliittista ehdokasta päätöksenteko on avointa ja ennustettavaa”, sanoo Keskeisten Venla Luttinen

Edustajisto ottaa kantaa opiskelijoiden asemaan niin yliopistolla kuin yhteiskunnassa. HYYn edustajistovaaleissa päätetään viime kädessä siitä, millaisia kantoja ylioppilaskunta ottaa esimerkiksi opiskelijoiden sosiaaliturvaan, koulutukseen ja Helsingin kehittämiseen. Samoin ratkeaa se, mitä ylioppilaskunta tekee satojen miljoonien eurojen omaisuudellaan ja noin 3,5 miljoonan euron vuotuisella budjetillaan.

“HYYn päätökset ja kannanotot ovat aina poliittisia, joten on tärkeää, että edustajistoryhmillä on selkeät perusarvot. Poliittisen listan ehdokkaita yhdistävät siis yhteiset arvot ja mielipiteet, joten äänestäjänä tiedät mitä saat”, HYYn Vihreiden Oona Käyhkö painottaa. “Sitoutumatonta listaa äänestäessä antaessasi äänesi vaikkapa kestävyyttä puolustavalle ehdokkaalle saattaakin äänestä hyötyä joku asiaa vastustava.”

Edustajisto ei ole mikään poliittinen tyhjiötila tai pumpulilinna, johon kurjistamispolitiikan tai yhteiskunnallisten muutosvirtojen vaikutukset eivät kohdistuisi. Poliittisena toimijana ylioppilaskunta päättää asioista, joissa tiettyjen arvojen ja ideologian tunnustamisella tai tunnustamattomuudella on todella väliä”, korostaa Sitoutumattoman vasemmiston Marianna Heinonen. “Poliittista äänestämällä tiedät mitä saat.”

HYYn edustajistovaalit käydään 28.–30.10 ja 2.–4.11. Äänestää voivat kaikki Helsingin yliopiston läsnäoleviksi ilmoittautuneet opiskelijat osoitteessa vaalit.hyy.fi.

Allekirjoittaneet:

Marianna Heinonen 

Sitoutumattoman vasemmiston rpj. ja edustajistovaalipäällikkö

marianna.heinonen@helsinki.fi 

050 309 8951

Aleksanteri Gustafsson

Opiskelijoiden sosialidemokraattisen yhdistyksen edustajistovaalipäällikkö

aleksanteri.gustafsson@helsinki.fi

050 4030 402

Henri Kontkin

Kokoomuksen opiskelijoiden edustajistovaalipäällikkö

henri.kontkin@helsinki.fi

040 413 4411

Oona Käyhkö

HYYn vihreiden rpj. ja edustajistovaalipäällikkö

oona.kayhko@helsinki.fi 

040 765 0087

Venla Luttinen

Keskeisten vaalipäällikkö ja Helsingin Keskustaopiskelijoiden pj 

venla.luttinen@helsinki.fi

0400293985

Vastaa