Sähköpostilista

Mikä sähköpostilista?

Sitoutumattoman vasemmiston nykyinen sähköpostilista on perustettu 28.8.1995. Lista on luonteeltaan tiedotus- ja keskustelulista. Keskustelua listalla esiintyy purskeenomaisesti: usein on kuukausia hyvin hiljaista, mutta yhtäkkiä saattaa pamahtaa 27 viestiä päivässä, jos aktiivikirjoittajat jostain aiheesta innostuvat.

Listan tilaajamäärä on kasvanut tasaisesti perustamisestaan lähtien, ja tammikuun 2005 lopulla se on päälle 270. Yleensä keskustelun vilkastuminen saa jotkut tilaajat ottamaan hatkat.

Listalla on myös oma maineensa. Useimmiten siellä käytävä keskustelu on ihan asiapitoista poliittista keskustelua, mutta onpahan siellä takavuosina käyty tiukkaa, jopa henkilökohtaisuuksiin menevää keskustelua, jota on luonnehdittu esimerkiksi saippuaoopperaksi. Ylioppilaslehti 2/2005 kirjoittaa listastamme näin:

Lähes legendaarinen esimerkki on Helsingin yliopiston Sitoutumattoman vasemmiston lista. Esimerkiksi pari vuotta sitten muutama äänekäs protestoija syytti järjestön valtaapitäviä kaikesta mahdollisesta. Osapuolet kutsuivat toisiaan niin stalinisteiksi kuin saatanan hurskastelijoiksi. Myös vastustajien painon kehitystä seurattiin ja raportoitiin tarkkaan. Vaikka tilanne oli järjestölle kiusallinen, sai lista myös uusia ystäviä, jotka jännittivät, mitä seuraavaksi tapahtuu. ”Kun tuota seuraa, ei tarvitse juorulehtiä”, kommentoi eräskin aktiinen lukija.

Mikä sen osoite on?

Olkoon menneeksi: sit-vas@helsinki.fi. Yleensä sähköpostiosoitteita ei pitäisi webiin kirjoittaa sellaisenaan, sillä roskapostibotit käy ne kuitenkin keräämässä.

Miten listalle liitytään tai miten sieltä poistutaan?

Tapa 1. Lähetä käyttämästäsi osoitteesta viesti osoitteeseen majordomo@helsinki.fi. Viestin sisällöksi tulee kirjoittaa omalle rivilleen ”subscribe sit-vas” (ilman lainausmerkkejä); otsikolla ei ole väliä. Listalta erotessa viesti on vastaavasti ”unsubscribe sit-vas”. Liittymispyyntö kiertää ylläpitäjän kautta, eroaminen onnistuu omin avuin. Jos lähetät eron-/liittymispyynnön muusta kuin käyttämästäsi osoitteesta, liitä komennon loppuun osoite, esim. unsubscribe sit-vas joku.muu@jossa.kin

Kuka listalle saa postittaa?

Melkeinpä kuka vain, ainakin teknisesti ottaen. Tällä hetkellä ei ole rajoituksia, että esimerkiksi vain listalaiset saisivat postittaa listalle. On kuitenkin otettava huomioon, että lista on tarkoitettu Sitoutumattoman vasemmiston piirissä käytävälle keskustelulle ja tiedotukselle, eikä esimerkiksi vastakkaisten aatesuuntien väliselle kädenväännölle.

Mainospostiin, varsinkin kaupalliseen, suhtaudutaan listalla äärimmäisen kielteisesti. Kuitenkin tapahtumista ym., joiden voisi arvella kiinnostavan listan tilaajia, voi harkiten postittaa. Lue kuitenkin seuraavat kysymykset ensin.

Epävarmoisssa tapauksissa kannattaa mieluummin kysyä ylläpitäjältä kuin kokeilla sokkona.

Miksi listalle ei saa postittaa HTML-muotoiltuja viestejä?

HTML-kieli on kieli, jolla merkitään tekstin rakennetta (ja tyyliä). Www-sivut on tehty sillä. Sen sijaan sähköpostin kuuluu olla pelkkää tekstiä (ei mitään koodeja välissä). Perusteluja: Kyseessä on historiallinen ja hyväksi havaittu käytäntö. HTML ei toimi kaikilla, etenkään merkkipohjaisilla postinlukuohjelmilla. HTML-muotoilut lisäävät viestien kokoa täysin turhan päiten 2-3-kertaiseksi. Lisäksi HTML-viestit näyttävät roskapostilta, ja jäävät lähes varmasti suodattimeen odottamaan ylläpitäjän hyväksyntää.

Mitä muita käyttäytymissääntöjä minun tulisi muistaa?

Ei liitetiedostoja. Kuten edellä, sähköpostin muoto on pelkkä teksti (plain text). Liitteet jäävät roskapostisuotimeen. Läpi päässeinä ne kuluttavat ylenmäärin vastaanottajien postilaatikon tilaa ja postijärjestelmän resursseja. Kuvan tai pdf-tiedoston voit laittaa web-sivulle ja postittaa linkin, Word-liitteistä voinee kopioida tekstin copy-paste-menetelmällä postiohjelmaan. Lisää tietoa Word-liitteiden käytöstä.

Ei ristiinpostitusta keskusteluissa. Jos vastaat viestiin, joka on lähetetty usealle listalle, vastaa vain sille listalle, jolta sait viestin (ja kenties Cc alkuperäiselle lähettäjälle). Näin muut listat välttyvät usein niille kuulumattomalta jatkokeskustelulta.

Ei top-postausta. Top-postaukseksi kutsutaan kirjoitustapaa, jossa kirjoitetaan vastaus aiempaan viestiin viestin alkuun ja ”unohdetaan” alkuperäinen viesti oman viestin loppuun. Tämä tekee keskustelun seuraamisen vaikeaksi ja lisää turhaa työtä ja viestien kokoa. Lisätietoa tästä vaikka tältä sivulta, kohta 7, mutta kannattaa lukea muutkin kohdat.

Ei ketju- tai kiertokirjeitä. Nämä ovat vain roskapostin erikoistapaus, eivätkä ketjukirjeet toimi hyvienkään poliittisten tavoitteiden edistämiseksi.

Ei muita netiketin rikkomisia. Esimerkiksi yksityisten viestien lähettäminen yleiselle listalle on tavattoman huonotapaista, ja sitä ei katsota hyvällä.

Viestien pääsyä listalle jatkossa ei voida taata, jos näitä rikkoo tahallisesti.

Miksi viestini ei mennyt listalle, vaikka osoite oli oikea?

Jos siinä oli liitetiedosto tai HTML-muotoiluja, syy oli niissä (ks. ylempänä). On myös mahdollista, että listan omat roskapostisuodattimet tarttuivat johonkin viestissä olevaan sanaan. Älä hättäile, ylläpitäjä päästää viestin listalle, kunhan pääsee sähköpostin äärelle.

Mikäli lähetit viestin useammalle listalle, joilla myös itse olet, on mahdollista, että sait viestin jonkun muun listan kautta ja postijärjestelmä poisti kaksoiskappaleen. Esimerkiksi Helsingin yliopiston Mappi-järjestelmä toimii näin.

Keltä voi kysyä jos on kysyttävää liittyen listaan?

Kokeile ylläpitäjää. Tavoittaa osoitteesta owner-sit-vas@helsinki.fi.

Miksi tämä teksti on täällä, onko jollain liikaa aikaa?

No ei ole liikaa aikaa, mutta kun listan ylläpitäjä nyt vain sattuu tekemään sekä työkseen että harrastuksekseen sähköpostiasioita, joten…

One response to “Sähköpostilista

  1. Päivitysilmoitus: Bussidérive | Sitvas.fi·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s