Kolumni: Muodolla on väliä

Vasemmiston ideat, selitykset ja ratkaisut ovat parempia kuin oikeiston. Ne vastaavat todellisuutta ja niiden takana on tieteellistä näyttöä. Ne tekevät onnellisiksi ja lisäävät hyvinvointia. Kuitenkin ne ovat jäämässä alakynteen Suomessa. Yliopistolla tilanne on parempi, mutta kaukana siitä miten asioiden laidan tulisi kaikella kohtuudella olla. Syitä tähän on varmasti useita, mutta luulen, että osaltaan kyse on siitä miten vasemmistolaisuus esitetään.

Äänestääkseen vasemmistoa tai ollakseen vasemmistolainen, ihminen kokee, että häneltä vaaditaan jotain erityistä. Hän kokee, että häneltä vaaditaan enemmän kuin ihmisten ja ympäristön kannalta parhaiden vaihtoehtojen kannattamista. Ei pitäisi vaatia. Vasemmistolaisuus koetaan helposti elämäntapana ja toimintaa jatkuvasti määrittävänä tekijänä. Tämä on hyvä, mutta paljon pitäisi voida luoda tilaa myös toisenlaiselle vasemmistolaisuudelle. Sellaiselle, joka ilmenee harvemmin, ehkä vain äänestäessä. Sellaiselle, jossa on mukana enemmän järkisyitä kuin aatteenpaloa.

Ei tarvitse olla siloteltua kiiltokuvaa tai kalliin mainostoimiston sisällöttömiä jippoja, mutta asiallinen olisi hyvä olla. Näin varsinkin silloin, jos muut odottavat jotain aivan toista. Kuten vuonna 1988 ilmestyneessä Kansalaistottelemattoman käsikirjassa todetaan: ”Pane punkkarit puhumaan kirjakieltä ja liituraitakaverisi heittämään slangia.” Ehkä näin saataisiin mukaan niitäkin, jotka eivät ole tähän asti syystä tai toisesta tahtoneet samaistua vasemmistoon.

Lauri Linna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s