Yhdessä saavutamme enemmän

Teksti: Vivi Säiläkivi
Kuvitus: Heta Heikkala

Horisontaalinen organisoituminen on Erikeeperiä yhdessä toimimiselle. Velvollisuudet eivät kaadu yksittäisten henkilöiden harteille, toiminta määrittyy alhaalta ylöspäin kummuten jäsenten omista motiiveista, eivätkä yllättävät vastoinkäymiset kaada suunnitelmia, kun horisontaalisuus mahdollistaa nopeat muutokset suunnitelmiin. Fiksu työnjako, sisäsyntyinen motivaatio ja kestävän vastarinnan tekeminen ovat liimaa, joka monilta liikkeiltä puuttuu.  

Osallistuin Ende Gelände -massa-aktioon Saksassa kesäkuun puolivälissä. Noin kuudentuhannen osallistujan massa-aktion tarkoituksena oli väkivallattomasti estää ja pysäyttää Rheinin alueen hiilikaivosten toimintaa. Nämä hiilikaivokset ovat Euroopan suurimpia hiilidioksidin päästäjiä. Ende Gelände -aktiota on järjestetty jo useamman vuoden ajan ja vuosi vuodelta aktio saa enemmän medianäkyvyyttä. Aktio tarjosi oivan vaihtoehtoisen näkymän siitä, millaisia muita vaikutuskeinoja meillä on parlamentaarisen vaikuttamisen lisäksi.  

En voi kuvitella, että aktio olisi onnistunut vertikaalisesti eli hierarkkisesti organisoituna, sillä onnistunut siviilitottelemattomuus vaati liikkeeltä elastisuutta ja autonomista organisoitumista, jotka strategioina sallivat vastoinkäymisten kohtaamisen. Siviilitottelemattomuus kapinana ilmastonmuutoksen hirviöitä ja heidän kätyreitään, hiilikaivosyhtiöitä ja poliiseja vastaan onnistui juuri erityisesti läheisryhmien muodostamisen ja konsensusperiaatteen ansiosta. 

Läheisryhmät perustuvat ajatukselle guerilla-taktiikoiden eli pienten hajanaisten yllätyshyökkäyksiä tekevien ryhmien käytöstä. Ende Geländessä läheisryhmät hyväksyivät aktion laajemman väkivallattomuuden konsensuksen, minkä jälkeen läheisryhmät organisoituivat autonomisesti aktiokonsensuksen sisällä. Läheisryhmissä työnjako toteutettiin jäsenten kykyjen ja tarpeiden mukaan siten, että noin 6-8 henkilöstä koostuvat samanmieliset ryhmät pystyivät osallistumaan aktioon vaadittavin tarvikkein ja sosiaalisin sopimuksin.  

Läheisryhmien jäsenet sopivat keskenään konsensuksesta siitä, kuinka pitkälle ryhmä on valmis menemään oman sormensa, eli suuremman aktiojoukon sisällä. Massa-aktiossa kaikki eivät suinkaan olleet valmiita ketjuttamaan itseään kaivureihin, vaan läheisryhmistä osa toimi aktion onnistumiseen vaadittavana massana, jota poliisi ei voinut hallita. Oman läheisryhmäni taival päättyi poliisin saartorenkaaseen Erzweiler -nimisen hiilikaivoksen reunalle sen jälkeen, kun tuhannen ihmisen sormemme oli murtautunut läpi poliisisaaton eli ryhtynyt äkkiarvaamatta pinkomaan pellon läpi kohti kaivoksen reunaa. Läheisryhmäni tavoitteena ei edes ollut päästä itse kaivokseen sisään, vaan ryhmämme konsensuksena oli toimia osana massaa, joka mahdollistaisi edes joidenkuiden pääsemisen pysäyttämään itse kaivostoiminnan.

  

Konsensuspäätöksentekoa eli päätöksenteon metodia, jossa kyse ei ole enemmistön tahtoon tyytymisestä, vaan erimielisyyksien neuvottelemisesta kaikille sopivaksi vaihtoehdoksi käytettiin läpi aktion niin leirin yleiskokouksissa kuin aktion aikana. Konsensuspäätöksenteolla päätettiin esimerkiksi siitä, halusimmeko murtautua läpi poliisisaarron vai suostua poistumaan paikalta väkivallattomasti. Tämä legitimoi eli oikeutti aktion aikana tehdyt päätökset osallistujille, mikä uskoakseni lisäsi aktion koherenssia ja täten onnistumisen määrää. Oikeutetuntuntuinen päätöksenteko pitää motivaation korkealla.  

Läheisryhmät harjoittelivat aktioon vaadittuja poliisin kohtaamiseen valmistavia laillisia ja fyysisiä taktiikoita parin päivän ajan Viersenin kylän urheilukentän reunalle pystytetyssä leirissä. Leirillä eivät yksittäiset kasvot ja henkilöt loistaneet toisten yläpuolella, sillä Ende Gelände -liike ei henkilöidy kehenkään, vaan toimii Saksassa alueellisten järjestöjen kautta. Tämä loi miellyttävän yhden suuren perheen tunteen leiriin tulleiden ihmisten kesken, koska kaikilla oli sama tärkeä yksittäisen korvaamattoman tärkeän aktivistin asema osana valtavaa aktio-organismia.  

Ende Geländestä jäin kaipaamaan kapitalismikriittisyyden teroittamista. On selvää, että talouden kapitalistinen muoto tulee murtaa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja elämän suojelemiseksi, sillä ei ole olemassa luonnonvaroista irrallista pääoman kerryttämistä. Vaikka aktion aikana ilmaston kiehumisesta muistuttavan tukahduttavan auringonpaisteen alla raikasi huuto A-ANTI-ANTIKAPITALISTA, ei leiri fasilitoinut unelmia talouden uusista muodoista. Toisaalta, leiri antoi juuri sen, mikä monilta talouden uusien muotojen teorioilta puuttuu – praksiksen eli käytännön toteenpanon. Ende Gelände toimi transformatiivisena tilana, kokemuksena, joka opetti varmasti monille minun lisäksi yhdessä enemmän saavuttamisesta.  

Ende Gelände opetti, että on luotava ja vahvistettava kriisin kulttuureja, jotka huutavat systeemin muutoksen perään ilmastonmuutoksen sijaan. Kriisin kulttuurien on perustuttava sille, että löydämme toisemme eroista ja keinotekoisista rajoista huolimatta. Vain toisemme löytämällä ja yhdessä organisoitumalla voimme luoda pieniä vastarintaa tekeviä todellisuuksia yksi kerrallaan. Elän mieluummin äärimmäisen tietoisena ilmastokriisistä tietäen, että voin pyytää keneltä tahansa kasvomaalia, vessapaperia tai auttavaa kättä ilman pelkoa keinotekoisiin erontekoihin törmäämisestä, kuin elän teeskennellen, ettei ilmastokriisiä olekaan ja jatkan yhdessä, mutta yksin elämistä.  

Sitvasin arvoissa mainittu antiautoritäärisyys implikoi mahdollisuutta sitoutumattoman vasemmistolaisen opiskelijatoiminnan organisoitumisen uusille muodoille.  Horisontaalisuus ja vallan jakaminen yhdessä tekemiseen ja itseorganisoitumiseen tuovat jokaiseen järjestöön ja organisaatioon voimaa ja uusia toiminnan mahdollisuuksia. Kun vain yksi henkilö ei ole vastuussa tietyistä asioista ja tietoa ja taitoja on jaettu kaikkien kesken, organisaatio voi saavuttaa paljon enemmän ottamalla irti kaiken potentiaalin mukana olevista ihmisistä. Ende Gelände näytti, etteivät yleiskokoukset, konsensus ja autonominen organisoituminen ole utopiaa, vaan pitkälle hienostuneen työnjaon kautta toteutettavissa olevia vallan horisontaalisuuden muotoja.  

Kirjoittaja suosittelee luettavaksi osoitteen https://inhabit.global/ antia sekä hakemaan inspiraatiota tästä https://theanarchistlibrary.org/library/anonymous-how-to-start-a-fire tekstistä. 

Yksi vastaus artikkeliiin “Yhdessä saavutamme enemmän

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s