Muka-feministisistä miehistä

Teksti: Fiona Helminen ja Inari Gustafsson
Kuvitus: Vilma Puttonen

Monissa tiedostavissa, feminismiä peräänkuuluttavissa piireissä on eräs ongelma. Tämä ongelma ovat miehet, jotka ovat olevinaan oppineita feministejä, mutta käytännössä kohtelevat naisia edelleen kuin paskaa. Tai eivät välttämättä edes kuin paskaa, mutta siitä huolimatta aktiivisesti ylläpitävät patriarkaalisia rakenteita. 

Samaan aikaan kun intersektionaalinen feminismi on saanut jalansijaa entistä laajemmalla kentällä, on moni ihminen omaksunut sen retoriikan nimenomaan pintapuolisesti ja näin vaikuttaa näennäisesti skarpilta. Ongelma on kuitenkin siinä, että vaikka etuoikeutettu henkilö osaisi täydellisesti luetella omat etuoikeutensa ja käyttää feministisiä termejä uskomattoman korrektisti, ei hän silti välttämättä osaa toteuttaa feminismiä käytännössä. Sanat eivät johda tekoihin. 

WhatsApp Image 2019-09-11 at 09.52.04

Häirintää tapahtuu myös yhdenvertaisuutta kuuluttavien järjestöjen sisällä. On turhauttavaa joutua tekemään yhteistyötä ihmisten kanssa, jotka teoriassa tiedostavat etuoikeutetun asemansa, mutta tämä ei kuitenkaan näy heidän käyttäytymisessään muita kohtaan. On turhauttavaa kohdata toiseuttamista ja häirintää yhteisössä, jonka perusarvot taistelevat näitä vastaan. Kun luulee olevansa turvallisessa seurassa mutta kohtaa silti ahdistelua tuntuu tilanne todella hankalalta. Kaikkien sitoutuminen turvallisemman tilan periaatteisiin ikään kuin epälegitimoi häirinnän tai väärinkäytöksen, jota kohtaa – eihän tälläistä voi tapahtua yhdenvertaisen yhteisön sisällä? 

Liian usein naiset myös joutuvat edustamaan lähinnä sukupuoltaan muka tiedostavassa, feministisessä all-male-seurueessa. Vaikka varsinaista häirintää ei tapahtuisikaan, nainen usein kohdataan vain sukupuolensa edustajana, ei Ihmisenä, joka vain tarkkailee ympäristöään objektiivisesti. Kokouksissa naiset ja muut ei-miehet joutuvat usein taistelemaan puheenvuoroista ja kestämään päällepuhumista – ja tietysti joutuvat pelkäämään, että vaikuttavat töykeiltä, kun vaativat itselleen puheenvuoroa. 

Onkin hankalaa, miten näiltä ongelmilta ei useinkaan vältytä, vaikka kaikki olisivat yhtä lailla tietoisia siitä, miten patriarkaatti ja muut sortavat rakenteet vaikuttavat ihmisten välisiin suhteisiin. Onko liikaa pyydetty, että miehet yrittäisivät todella käyttäytyä teoriassa osaamansa feministisen ajattelun mukaan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s