Edustajiston kokouksen kuulumisia 1.12.2016

Torstaina 1. joulukuuta pidetty edustajiston kokous oli uusille edaattoreille ensimmäinen laatuaan. Paikalla olleista edaattoreista karkeasti arvioituna noin puolet olivat ensikertalaisia, itseni mukaan lukien. Ensimmäisessä edarissa päästiin jo hyvinkin mielenkiintoisiin asioihin ja äänestyksiin.

Tulevana vuonna HYYn linjapapapereista muodostetaan “The Linjapaperi”. Tavoitteena on selkeät linjaukset tiiviissä muodossa. Tällä hetkellä HYYllä on monta erilaista, mm. järjestö- ja terveyspoliittinen, sekä kansainvälistymisen linjapaperi, jotka muodostavat yhteensä vajaat 200 sivua.

SitVas esitti lisäystä vuoden 2017 toimintasuunnitelmaan juurikin The Linjapaperin osalta. Toiveena oli, että prosessissa huomioidaan erityisesti sen avoimuus ja läpinäkyvyys. Edustajiston tulee kyetä tekemään valistuneita päätöksiä, ja tämän tukena linjapaperin suurimmista muutoksista tai pois jääneistä kohdista pitäisi tarjota yhteenvetoa edaattoreille.

Esitystä vastustettiin muun muassa puhtaan pöydän argumentilla. Hallituksella ja edustajistolla olisi nyt mahdollisuus aloittaa alusta, nojaamatta liikaa edellisiin linjauksiin. Esitettiin myös, että on huolestuttavaa, jos demokraattisesti valitulla edaattorilla ei riitä kiinnostusta linjapapereiden sisältöön.

Kyse ei kuitenkaan ole kiinnostuksen riittämättömyydestä tai laiskuudesta. Tavoitteena ehdotuksen taustalla on avoin ja läpinäkyvä prosessi, josta äänestävät edaattorit tietävät tarkalleen, mistä äänestävät.

Esitys ei myöskään ollut epäluottamuslause hallitusta kohtaan. Sen sijaan tällä käytännöllä olisi turvattu entistä paremmin valistunut ja asiantunteva päätöksenteko. Mutta kieltämättä, avoimuuden tarpeen voimakas kyseenalaistaminen saa pohtimaan, halutaanko linjauksista todella pudottaa jotakin olennaista vähin äänin pois.

Lopulta edustajisto äänesti, että The Linjapaperin suhteen on tiedotettava avoimesti koko ylioppilaskunnalle sen muutoksista prosessin lopuksi. Kohdeyleisö on tällöin edarin ulkopuoliset HYYn jäsenet. Saimme siis kompromissin, joskin nähtäväksi jää, mitä iloa päätöksenteon jälkeisestä läpinäkyvyydestä on. Ainakaan itse päätöksentekoprosessia se ei edistä.

Ensimmäinen kerta edarissa oli innostava, joskin käytänteet ovat vielä uudelle uusia ja hämmentäviä. Innostavaa on, että Maailmanpyörällä on hallituksessa mahtavat henkilöt, ja edarissa paljon uusia edaattoreita. Tervetuloa vuosi 2017!

Veera Routarinne
Sitoutumattoman vasemmiston edustajistoryhmän tiedottaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s