Ei karkotuksia Iraniin – Musa Mohammadin karkotus peruttava

Tiistaina 29.11. kurdiaktivisti Musa Mohammadi kutsuttiin poliisiasemalle ”vastaamaan muutamiin kysymyksiin”. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle Mohammadille kerrottiin etukäteen että hänen ei tarvitse olla huolissaan Iraniin lähettämisestä. Hänen saapuessaan poliisiasemalle lakimiehen kanssa hänet kuitenkin otettiin kiinni ja toimitettiin Metsälän säilöönottokeskukseen odottamaan karkotuksen täytääntöönpanoa. Mohammadi on ollut kiinniotosta lähtien nälkälakossa ja kieltäytyy myös juomasta. Tämänhetkisen tiedon mukaan Musa Mohammadi aiotaan karkottaa Iraniin pian.

Ennen Suomeen pakoaan vuonna 2010 Musa Mohammadi on ollut useaan otteeseen Iranin turvallisuuspoliisin vangitsemana poliittisen toiminnan takia. Mohammadia voi odottaa Iranissa jopa kuolemantuomio kurdien oikeuksien puolustamisen takia. Pelko ei ole aiheeton, sillä Iran on tänä vuonna teloittanut kymmeniä eri oppositioryhmiin kuuluvia kurdeja. Mohammadin kotikaupungista Salmasista kotoisin oleva kurdiaktivisti Behrouz Alkhani teloitettiin elokuussa 2015 tuomittuna toiminnasta kurdipuolue PJAK:issa sekä ”vihasta Jumalaa kohtaan”. Iran teloitti pelkästään viime vuoden aikana 977 ihmistä, eniten maailmassa Kiinan jälkeen. Kurdeihin kohdistuvaa erityistä poliittista vainoa kuvaa se, että elokuussa 2016 ihmisoikeusjärjestöjen tiedossa olevista Iranin lähes tuhannesta poliittisesta vangista yli 40% oli kurdeja.

Mohammadin pakolaisstatuksen pitäisi olla itsestäänselvyys. Suomen ei tulisi missään olosuhteissa karkottaa ihmisiä tilanteissa, joissa henkilön on mahdollista joutua teloitetuksi. Vaadimme, että Musa Mohammadin karkotuspäätös ja turvapaikkastatus otetaan välittömästi uudelleen käsiteltäviksi.

Allekirjoittaneet:

Titta Hiltunen
Sitoutumattoman vasemmiston puheenjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s