Viljami Kankaanpään jäähyväispuhe: ”Opiskelijaliike on menettänyt yhteiskunnallisen relevanssinsa.”

HYY:n Vihreiden edaattori Viljami Kankaanpään jäähyväispuhe edustajistokauden viimeisessä kokouksessa 4.10, Helsingin kaupungin valtuustosalissa.

Rakkaat toverit,

Tää saattaa olla mun viimeinen edarini, joten olkoon tämä jonkinmoinen jäähyväispuhe näistä vuosista.

Kun aloitin yliopistolla viime vuosikymmenellä uusi yliopistolaki oli juuri hyväksytty. Muistan kun olin lukiolaisena mielenosoittamassa uutta yliopistolakia vastaan ymmärtämättä täysin mistä oli kysymys, mutta fiilis oli varovaisen toiveikas. Ehkä opiskelijaliikettä kuullaan, ehkä meillä on relevanssia.

Menemättä paljoa siihen ovatko viime vuosien muutokset yliopistojen rahoituksessa ja rakenteessa sekä opiskelijoiden ja yliopiston työntekijöiden oikeuksissa vieneet yliopistoja parempaan suuntaan, niin se on mun mielestä ollut selvää, että opiskelijaliike on pitkälti ollut sivustaseuraajana tässä suuressa muutoksessa.

Koko yliopistokenttä on mullistunut ja mittavia leikkauksia on tehty, mutta ylioppilasliike on näkynyt lähinnä opintotuen heikennyksien pienenä loiventajana.

Pieniä torjuntavoittoja ja myönnytyksiä me ollaan saatu, mutta suuri ideologinen taisto käytiin ja käydään jossain aivan muualla. Voi olla että kabineteissa tavan opiskelijoiden katseilta piilossa y-liike on saanut aikaan vaikka mitä, mutta ulospäin se ei ole paljoa näkynyt.

Ja tää tekee mut tosi surulliseksi. Mun mielestä me ollaan epäonnistuttu. Mut en mä oikeestaan tiedä oltaisko me voitu tehdä mitään toisin. Ehkä historian tuulet on meitä vastaan. Ja mulla on täysi luotto että HYYn ja SYLin hallitukset vuosien varrelta ovat olleet sekä motivoituneita että erittäin päteviä vastustaessaan opiskelijoiden aseman heikennyksiä kabineteissa.

Sama koskee HYY:tä. Me ollaan loistava ja toimiva opiskelijoiden yhteisö, jolla on ollut vuosien mittaan hienoja hallituksia ja toimijoita. Toimimme hyvin omalla pienellä sektorillamme osana Helsingin opiskelija- ja yliopistoelämää.

Mutta ne suuret avaukset. Henna sanoikin jo että me tarvitaan suuria ajatuksia, mut mitä suuria avauksia me ollaan vuosien saatossa tehty? Milloin viimeksi opiskelijaliike on johtanut ja vaikuttanut “valtakunnan henkiseen ilmapiiriin” tai hallinnut julkista keskustelua samalla tavalla kuin ammattiliitot, elinkeinoelämä tai edes pienemmät etujärjestöt? Tai edes niin kuin ajatuspaja Libera? Tai edes kuin Turkistarhaajien liitto? Tai edes kuin Tuomas vitun Enbuske?

HYY on mukava ja ihana linnake keskellä ikävää maailmaa. Ei mulla ole muuta toivetta tuleville ja nykyisille edustajistotoimijoille kuin että jatkakaa hyvää työtä, mutta kun näette edes pieniä mahdollisuuksia ujuttaa opiskelijaliikkettä kohti suurempaa yhteiskunnallista relevanssia, niin tehkää se. Ehkä se on turhaa, ehkä historia on meitä vastaan. Mutta yritetään edes vähän enemmän.

Mä koen että itse oon tässä epäonnistunut, toivottavasti te pystytte siihen paremmin kuin minä. Kiitos näistä vuosista teille kaikille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s