Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistoryhmät suunniteltuja opintotuen heikennyksiä vastaan

Taloustieteen professori Roope Uusitalo esitti eilen 1.3.2016 selvityksensä opintotuen uudistamiseksi. Uudistamisella tarkoitetaan siis nykyisin leikkaamista; selvitys sisältää huomattavia leikkauksia varsinaiseen euromääräiseen kuukausittaiseen opintorahaan ja lisäksi ehdottaa rajauksia tukikuukausien määrään. Kirsikkana kakun päällä on opintojen edistymisvaatimusten kasvattaminen viidestä kuuteen opintopisteeseen kuukaudessa.

Selvitys nostaisi opiskelijoiden opintolainan kuukausittaista määrää niin, että opintotuki ja opintolaina yhteenlaskettuna olisivat noin 1100 euroa kuukaudessa. Lainaa voisi siis ottaa 660 euroa kuukaudessa nykyisen 400 euron sijaan. Varsinaisesta kuukausittaisesta opintorahasta leikattaisiin kuitenkin noin 80 euroa ja opiskelijat saisivat hyvityksenä enää 30% leikkauksen opintolainansa loppusummasta ‒ sillä ehdolla että valmistuvat tavoiteajassa.

Nämä “uudistukset” tarkoittavat siis suoria leikkauksia opiskelijan kuukausittaiseen tukeen ja myös sitä, että jokainen opiskelija, ainakin pääkaupunkiseudulla, joutuisi ottamaan lisäälainaa opintojensa ja perustoimeentulonsa rahoittamiseen.

Kuuden opintopisteen kuukausitahti puolestaan tarkoittaa laskennallisesti yli 40 tuntia työtä viikossa. Jo nykyisellään opintojen tahti on kiivas ja jopa kolmanneksella opiskelijoista on mielenterveysongelmia. Lisääntyvä työtaakka yhdistettynä huoleen heikentyvästä toimeentulosta ei varmasti ainakaan auta jaksamaan.

On pöyristyttävää ja surullista nähdä, kuinka nykyisessä hallituksessa koulutukseen ja kouluttautumiseen ei olla enää valmiita panostamaan. Opiskelijan toimeentulosta huolehtiminen nähdään taakkana, johon valtiolla ei ole varaa. Ajatellaan, että kouluttautuminen hyödyttää vain yksilöä itseään eikä valtion pitäisi olla tässä maksumiehenä.

90­-luvun kriisivuosina ajateltiin pitkäjänteisesti, ja nähtiin, että koulutukseen kannattaa panostaa, jotta Suomi saadaan nousuun. Säästöpaineet, kriisitietoisuus tai muutkaan muotisanat eivät muuta sitä tosiasiaa, että koulutuksesta leikkaaminen on arvovalinta, jota ei ole pakko tehdä.

Helsingissä 2.3.2016

Joni Hauhia
Puheenjohtaja, Helsingin yliopiston ainejärjestöläisten edustajistoryhmä

Salla Viitanen
Puheenjohtaja, Edustajistoryhmä HELP

Fatim Diarra
Puheenjohtaja, HYY:n vihreiden edustajistoryhmä

Jetro Valtonen
Puheenjohtaja, Opiskelijoiden Sosialidemokraattisen yhdistyksen edustajistoryhmä

Maija Ketola
Puheenjohtaja, Osakuntalainen edustajistoryhmä

Heidi Enbacka
Ordförande, Svenska Nationer och Ämnesföreningars delegationsgrupp

Lauri Linna
Varapuheenjohtaja, Sitoutumattoman vasemmiston edustajistoryhmä

Ran Goren
Chairperson, Tsemppi representative group

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s