Pykälän talous

Tässä Helsingin oikeustieteellisen tiedekunnan ainejärjestö Pykälä ry:n Inter Vivos -lehdessä ilmestynyt artikkeli Pykälän taloudesta. Yleisön pyynnöstä julkaisimme sen täällä, koska lehdellä ei ole omaa verkkojulkaisua. 

Pykälän talous

Tiesitkö, että Pykälällä on yli miljoonan euron omaisuus? Tai että valmennuskurssit tekivät viime vuonna kaikkien aikojen kovimman tuloksensa? Pykälän talous on jokaista pykälistiä koskettava aihe, josta puhutaan sen mielenkiintoisuuteen nähden turhan vähän.

Tutustuimme Pykälän talouspapereihin ja haastattelimme yhdistyksen taloudenhoitaja Tarik Ahsanullahia selvittääksemme mistä järjestömme saa tulonsa ja mihin se kuluttaa.

Suuria summia

Tavalliseen ainejärjestöön verrattuna Pykälässä liikkuu huimia summia. Siinä missä monelle järjestölle ylioppilaskunnan jakama tuki on elinehto, hukkuu HYYltä saatava parin tuhannen euron avustus järjestössämme suurempien summien joukkoon. Näin siitäkin huolimatta, että Pykälä on yksi eniten tukea saavista järjestöistä.

Pykälän liikevaihto liikkuu noin miljoonassa eurossa ja ylijäämää tuli viime vuonna noin 160 000 euroa. Tänä vuonna aivan yhtä hyvää tulosta ei ole odotettavissa.

Valmennuskursseja ja sijoitustoimintaa

Suurin osa Pykälän varallisuudesta tulee oikeustieteelliseen pyrkiville järjestettävistä valmennuskursseista. Vuonna 2014 myynti ylsi kaikkien aikojen ennätykseen.

Valmennuskursseista tulevilla voitoilla rahoitetaan yhdistyksen muuta toimintaa. Tällä hetkellä valmennuskurssitoiminta pyörii yhdistyksen alaisuudessa muun muassa verohuojennusten takia: Pykälä on saanut vapautuksen elinkeinoverotuksesta, sillä yhdistys on yleishyödyllinen yhteisö.

Samalla rahaa kuitenkin myös säästetään. Pykälä on vuonna 2010 linjannut omavaraisuusstrategiasta. Sen tarkoituksena on, että järjestö voisi lopulta pyörittää nykyisen tasoista toimintaa sijoitusomaisuuden tuotoilla. Valmennuskurssien järjestäminen voisi silloin vaikka loppua, mutta yhdistyksen jäsenen kannalta mikään ei muuttuisi.

Toistaiseksi omavaraisuuteen on vielä matkaa. Yhdistyksellä on sijoitusomaisuutta noin 900 000 euroa. Laskelmien mukaan sitä pitäisi kerryttää kahteen miljoonaan, jolle pitäisi lisäksi saada 5 % tuotto, jotta sillä voitaisiin kattaa muun yhdistystoiminnan kulut.

Ei aivan itsessään kannattavia bileitä

Varsinaisesta toiminnasta eniten rahaa vievät vuosijuhlat, jotka varsinkin viime keväänä olivat Pykälän 80. juhlavuoden kunniaksi varsin hulppeat. Myös Pykälän omistaman kerhotilan ylläpitäminen  vie oman siivunsa.

Yleisesti kuitenkin Pykälän näkyvin toiminta, erilaiset bileet, pyritään järjestämään siten, että ne kattaisivat omat kulunsa. Tämä myös onnistuu lipunmyynnin ja yritysyhteistyöstä saatavien tulojen avulla. “Tällä hetkellä yritysyhteistyöstä saadaan 60 000 euroa. Ollaan mietitty paljon, miten yhteistyötä voitaisiin kehittää. Jos verrataan esimerkiksi kauppikseen, niin toiminta on ollut minimaalista. Mutta ainakin toistaiseksi yrityksille on ollut hankalaa saada myytyä sitä, että tulevat juristitkin ovat tärkeitä”, Ahsanullah selittää. Yritysyhteistyön avulla katetaan myös Inter Vivosin painamisesta ja postittamisesta syntyviä kuluja.

Pykälän piirissä toimivia kerhoja tuetaan kohtalaisilla summilla. Uudet kerhot saavat 200 euron avustuksen ja vakiintuneimmat kerhot, kuten esimerkiksi Rinnerikolliset, saavat toimintaansa 300 euroa.

Jotain epäitsekästäkin

Ylioppilaskuntaan Pykälä on eniten kosketuksissa ylläpitämäänsä oikeusapuvaliokunnan kautta. Valiokunta kattaa kulunsa, kuten kirjojen hankinnan ja kokouskulut, HYYn 11 000 euron avustuksesta. Vastineeksi se tarjoaa ylioppilaskunnan jäsenille maksutonta neuvontaa oikeudellisissa ongelmissa.

Pykälällä on myös oma kummilapsi. ”Tämän vuoden alussa selvitettiin, että mikä juttu on kyseessä, kun edellinen hallitus ei asiasta tiennyt. Mutta nyt ulkoasiainvastaava selvitti asian niin, että meillä on tosiaan Planin kautta kummilapsiprojekti Intiassa, jota ollaan useiden vuosien ajan jatkettu ja jatketaan toki tulevaisuudessakin mieluusti. Ideologia tässä on enemmän taustalla kuin rahasumma”, Ahsanullah kertoo.

Tulevaisuus on valoisa

Pykälän tulevaisuudennäkymät ovat valoisat. “Kurssit ovat tehneet kovaa tulosta koko 2010-luvun. Vuonna 2014 tehtiin todella kova ennätys, johon ei päästä tänä vuonna”, Tarik Ahsanullah kertoo.

Epävarmuustekijöitä on kuitenkin myös. “Yhteisvalinta on varmaan tulossa jossain vaiheessa. Se aiheuttaa oman toimintaympäristön muutoksensa.” Ahsanullahin mukaan tähän ollaan kuitenkin jo hyvissä ajoin varautumassa. Hän uskoo, että vaikka yhteisvalinta kaikkiin oikeustieteellisiin tulisi, Pykälä pärjäisi kilpailussa. Ja osaltaan juuri tällaisia muutoksia varten on myös omavaraisuusstrategia laadittu.

Jo ensi vuonna tulokseen vaikuttaa Pykälän omistamien Suvilahden kerhotilojen remontti, joka alkanee viimeistään maaliskuussa. Se on tulevien vuosien suurin hanke, mutta sen kulut menevät pääasiassa yhtiövastikkeen ja poistojen kautta, joten vaikutukset näkyvät usean vuoden ajan, eivätkä aiheuta mitään dramaattista taloudenhoidon kannalta.

Miten voi vaikuttaa?

Pykälän talouden suuriin linjoihin voi helpoiten vaikuttaa osallistumalla yhdistyksen kokoukseen. Niissä tehdään suurimmat rahankäyttöä koskevat päätökset ja yhdistyksen jäsenet pääsevät tekemään aloitteita. Mitään radikaalimpaa muutosta ei yhdistyksen toimintaan ole viime vuosina esitetty. ”Uskon, että ihmiset ovat tyytyväisiä nykyisenlaiseen toimintaan ja sen laajuuteen. Kyllä tästä yhdistyksestä pitäisi kaikille jotakin löytyä.”

Jos kokoukseen ei pääse tai ei halua odottaa, myös Pykälän hallitukselle on mahdollista laittaa viestiä. ”Hyvin suopein mielin suhtaudutaan, jos jäsenet ehdottavat uutta järkevää toimintaa”, Ahsanullah vakuuttaa. “Esimerkkinä nyt Lounasklubit, joita yhdistyksen puheenjohtajan aloitteesta on alettu järjestämään.”

Vaikka yhdistyksen järjestämissä tapahtumissa pyritään pääsääntöisesti nollatulokseen, ei pientä tappiotakaan pidä kavahtaa. “1000 euron tappiokaan kun ei tässä kokonaisuudessa juuri tunnu.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s