Postimme pilvessä, onks selkeetä?

Parissakymmenessä vuodessa sosiaaliseen elämäämme, työhömme ja opiskeluumme liittyvä viestintä on yhä enemmän keskittynyt sähköiseen muotoon. Yksityisiksi ajattelemamme viestit ja tiedostot ovat enenevässä määrin sellaisten suhteellisen abstraktien käsitteiden takana kuten verkko, bittiavaruus ja pilvi. Ymmärrämmekö me kuitenkaan näiden käsitteiden ja niiden taakse kätkeytyvien perustavanlaatuisten viestintään liittyvien muutosten dramaattisuutta esimerkiksi yksityisyydensuojan tai vapauden näkökulmasta? Viime aikoina on uutisoitu paljon erilaisista yksityisyydensuojaan ja tietoturvaan liittyvistä ongelmista, esimerkiksi siitä miten valtiot pyrkivät saamaan käsiinsä erilaisille palvelimille tallennettua tietoa myös mantereiden yli (esim. Tivi 22.4.2014). Nyt Helsingin yliopiston lähes kaikki sähköpostiliikenne (muutamia hallinnollisia toimintoja lukuun ottamatta) on siirtymässä vaiheittain mutta varmasti suuryritys Microsoftin pilveen. Tästä herääkin kysymys, mistä tässä muutoksessa on oikeastaan kysymys?

Tällä hetkellä Helsingin yliopistolla on käytössään neljä eri sähköpostijärjestelmää Unix, Mappi, Notes ja uusi Microsoftin Office 365. Syksystä 2015 lähtien kaikki uudet opiskelijat saavat käyttöönsä vain viimeisimpänä mainitun ja vanhat opiskelijat siirtyvät asteittain samaan järjestelmään. Uusi järjestelmä korvaa etenkin yliopiston hallinnolle tärkeän Notesin, josta ollaan nyt luopumassa. Järjestelmän vaihdosta perustellaan yliopiston tiedotteissa etenkin palvelupaketin mukana tulevalla koko yliopiston yhteisellä kalenterilla, sekä sillä että muutkin ovat tehneet saman ratkaisun. Uuden palvelun käyttöönottoon liittyy kuitenkin paljon erilaisia ongelmia, avoimia kysymyksiä ja mielenkiintoisia arvovalintoja.
Yksi suurista uudistukseen liittyvistä muutoksista on, että sähköpostijärjestelmän hallinta siirtyy lähes täysin kolmannelle osapuolelle, kun se on tähän asti ollut yliopiston hallinnassa. Toinen merkittävä muutos on, että palvelimet eivät enää sijaitse Viikissä yliopiston Tietotekniikkakeskuksen tiloissa, eivät edes Suomessa, vaan ulkomailla. Kun palvelu on ulkomailla, Helsingin yliopiston tapauksessa Irlannissa, viestit myös sijaitsevat ulkomailla ja kiertävät ulkomaiden kautta. Lähes kaikki yliopiston sähköpostiliikenne kiertää tulevaisuudessa esimerkiksi Ruotsin läpi, jossa maan puolustusministeriön alainen siviiliorganisaatio FRA tarkkailee kansankodin läpi kulkevaa verkkoliikennettä. Kolmas sähköpostiuudistukseen liittyvä ongelma ja arvovalinta on siirtyminen pois avointa lähdekoodia tukevasta järjestelmästä Microsoftin tuotteisiin. Microsoftin tuotteiden toimiminen avoimen lähdekoodin ohjelmien kanssa on kyseenalaista ja epävarmaa.

Nettiin on vuosien varrella ladattu paljon avoimuuteen, vapauteen, demokraattisuuteen ja tasa-arvoisuuteen liittyviä mielikuvia ja toiveita. Monet edellä luetelluista Helsingin yliopiston tekemistä arvovalinnoista sotivat vahvasti näitä arvoja vastaan. Tulevaisuudessa kun lähetämme sähköpostin yliopisto-osoitteestamme, tallentuu se myös tuhansien kilometrien päähän yksityisen, voiton logiikalla toimivan yrityksen säilytykseen. Helsingin yliopiston omissa pilvipalveluohjeissa lukee, että pilveen laitetun tiedon kannattaa olla ”täysin julkista”. Onko meillä jatkossa kiinnostusta, mahdollisuuksia tai kärsivällisyyttä erottaa viesteistämme ne, jotka tarvitsevat parempaa suojaa? Mitä jos viestimme päätyvät sellaisten ihmisten käsiin, jotka saattavat käyttää niitä meitä vastaan? Mikä vaikutus näillä muutoksilla on vapauteen, sananvapauden käyttöön ja sitä kautta demokratiaan?

Sähköpostiuudistuksessa on myös paljon hyviä piirteitä, jotka eivät olisi vaatineet pilvipostiin siirtymistä tai juuri Microsoftin tuotteiden käyttöönottamista. Valinnat olisi myös voinut tehdä toisin!

Minerva Juolahti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s