Maailmanpyörä HYY Yhtymän liiketoiminnasta: kyllä eläinoikeuksille, ei aseille

HYY Yhtymän liiketoimintaa ohjaava omistajastrategia päivitettiin edustajiston kokouksessa 1.10. HYY Yhtymä on ylioppilaskunnan omistama yritysyhtymä, johon kuuluvat muiden muassa Unicafe, Gaudeamus sekä kiinteistöliiketoiminta. Omistajastrategia on Yhtymän omistajaohjauksen merkittävin väline, joka määrittelee liiketoiminnan tavoitteet sekä periaatteet, joiden ehdoilla liiketoimintaa tehdään.

Sitoutumattoman vasemmiston ja HYY:n Vihreiden muodostaman Maailmanpyörän edustajistoryhmän ansiosta omistajastrategiaan saatiin nyt kirjaus vegaaniruokailun edistämisestä. Maailmanpyörä sai omistajastrategiaan myös kirjauksen, jonka mukaan HYY Yhtymän on huomioitava eläinten oikeudet kaikissa toiminnoissaan.

Kirjaus eläinoikeuksien huomioimisesta asettaa kyseenalaiseksi Unicafen pitkäaikaisen yhteistyön liha- ja maitoteollisuuden kanssa. Yhtälailla Unicafen lounastarjonnan lihapainotteisuus, erillisten lakto-ovo-vegetarististen vaihtoehtojen tarjoaminen maistuvien vegaanivaihtoehtojen sijasta, samoin kuin eläinperäisten jalosteiden markkinointi Unicafen pöytäkolmioissa edellyttävät kriittistä tarkastelua uuden kirjauksen valossa.

Kolmas saavutuksemme uudessa omistajastrategiassa on fossiilisia polttoaineita tuottavien ja jalostavien yritysten lisääminen listaan, jossa on sijoitustoiminnassa vältettäviä toimialoja. Neljänneksi saimme HYYn sitoutumaan Suomen luonnonsuojeluliiton EKOenergia-sertifioituun sähköön.

Maailmanpyörä ehdotti vesivoiman rajaamista ulos HYY:n ostamasta sähköstä, koska vesivoima ei ole samalla tavalla lähtökohtaisesti ympäristöystävällisempää sähköntuotantoa kuin muut EKOenergiaksi kelpaavat sähköntuotantomuodot. Näemme, että vesivoiman ympäristötuhot pitäisi korjata nykyisiä vaatimuksia perusteellisemmin ennen kuin tuotettu sähkö voidaan myydä ympäristöystävällisenä.

Kiinteistöliiketoiminnan eettisistä periaatteista linjattaessa ylioppilaskunnalla oli tilaisuus määrätä yksiselitteisesti, ettei ylioppilaskunnan omistamia liiketiloja enää vuokrata aseyhtiö Patrialle. Maailmanpyörä äänesti ehdottoman kirjauksen puolesta, mutta enemmistö muiden ryhmien edustajista äänesti lievemmän kirjauksen puolesta. Näin omistajastrategiassa tyydytään vain toteamaan, että ”uusia vuokralaissopimuksia solmittaessa pyritään välttämään ase- ja tupakkateollisuusyrityksiä”. Ehdottomuus ihmisoikeuksia koskevassa kirjauksessa olisi ollut paikallaan.

Ylioppilaskunta voi halutessaan edistää eläinten oikeuksia ja ympäristön hyvinvointia sekä sanoutua irti ihmisoikeuksien vastaisesta liiketoiminnasta. Hiljaisuus tärkeistä asioista vahvistaa vallitsevia epäkohtia. Äänestämällä Maailmanpyörää ehdokasnumeroilla 528-627 edustajistovaaleissa (29-30.10 ja 4-5.11) voit osaltasi vaikuttaa siihen, että ympäristö sekä eläin- ja ihmisoikeudet ovat ylioppilaskunnan agendalla myös jatkossa. Poliittisesti neutraali ylioppilaskunta ei ole mahdollinen.

Maailmanpyörä, Sitoutumattoman vasemmiston ja HYY:n Vihreiden edustajistoryhmä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s