Tiedoksi Unicafelle: Lihansyönti ei edelleenkään ole ilmastoteko

Kannanotto
Vapaa julkaistavaksi välittömästi

TIEDOKSI UNICAFELLE: LIHANSYÖNTI EI EDELLEENKÄÄN OLE ILMASTOTEKO

HYYn Unicafe-ravintoloissa on tällä viikolla tarjolla ilmastovalinta-aterioita. Aterioiden joukossa on myös liha- ja kalavaihtoehtoja. Mielestämme liha- ja kalaruokien väittäminen ympäristöystävällisiksi on erittäin harhaanjohtavaa ja perustuu vääristyneisiin laskelmiin.

Pelkkiin ilmastovaikutuksiin keskittyminen ei myöskään huomioi eläinperäisiä tuotteita sisältävien ruokien muita eettisiä ongelmia. Ruoat, joissa ei käytetä eläinperäisiä ainesosia, eivät ole ainoastaan ilmastoystävällisempiä vaan myös lähtökohtaisesti eettisesti kestävämmällä pohjalla.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tiedotteen mukaan kasvisruoilla on liharuokia selvästi pienempi ilmastovaikutus, ja MTT:n vastuututkija Hannele Pulkkisen mukaan vegaaniset ruoat ovat selvästi muita ateriavaihtoehtoja ympäristöystävällisempi valinta. Emme ymmärrä, miksi tästä huolimatta Unicafe yrittää uudelleenbrändätä liharuokia ympäristöystävälliseksi sen sijaan, että pyrkisi parantamaan vegaanisen ruoan laatua ja houkuttelevuutta.

Unicafen nettisivujen mukaan ”Ilmastovalinta-vaihtoehdolla on vähintään 15 prosenttia keskimääräistä pienempi ilmastovaikutus” ja ”Paremmalla Ilmastovalinnalla puolestaan vähintään 30 prosenttia pienempi ilmastovaikutus.” Laskenta on kuitenkin Ilmastolounas-hankkeen toteuttajan, MTT:n, nettisivujen perusteella tehty laskemalla yhteen pääruoan, salaatin, ruokajuoman ja leivän yhteenlaskettu ilmastovaikutus.

Esimerkiksi porsaanpaistin määrittely ilmastovalinnaksi perustuu oletukseen, että tämän pääruoan valitseva ottaa ateriallaan vain ympäristöä vähän kuormittavia salaatteja ja leipää. Unicafe onkin suunnitellut tällä viikolla salaatti- ja leipäpöytänsä niin, että niistä kokoamalla on mahdollista koostaa myös lihapääruokaa ottamalla ainoastaan MTT:n ilmastolounaskriteerit täyttävä ateria.

Pääruokana porsaanpaisti ei kuitenkaan itsessään ole ilmastovalinta, ja esimerkiksi kasvispasta on tätä liharuokaa ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Lisäksi liharuokien ympäristöystävällisyys perustuu joissain tapauksissa siihen, että niissä on lihaa suhteellisesti vähemmän. Unicafen mainonnassa ei myöskään tuoda esiin, että ateria tulee koostaa tietyllä tavalla, jotta porsaanpaisti voitaisiin laskea ilmastovalinnaksi. Sen sijaan annetaan harhaanjohtavasti ymmärtää, että porsaanpaisti pääruokana olisi ilmastovalinta.

Arvostamme Unicafen pyrkimystä ympäristöystävällisempään ravintolatoimintaan, mutta emme hyväksy sen tapaa käyttää virheellisesti ympäristöargumentteja mainonnassaan. Järjestöjen muistissa on yhä Unicafen viimevuotinen yhteistyökampanja Atrian kanssa, jossa hyvinvointinsa ja terveytensä kustannuksella nopeasti kasvamaan tehotuotettuja kalkkunoita väitettiin ympäristöystävälliseksi ruokavalinnaksi.

Unicafen suhtautuminen ympäristöystävällisyyden edistämiseen on opportunistinen ja kieroutunut. Vaadimme, että Unicafe ottaa vastuullisuusperiaatteensa tosissaan ja panostaa oikeasti ympäristöystävällisiin ratkaisuihin. Unicafen on myös sisällytettävä eläinoikeudet vastuullisuuden määritelmäänsä.

Mimmi Piikkilä
puheenjohtaja

Henri Pienimaa
varapuheenjohtaja
puh. 040 5960236

Sitoutumaton vasemmisto

Kaisa Teperi
puheenjohtaja

Viljami Kankaanpää
Edustajistoryhmän puheenjohtaja
puh. 050-5440281

HYY:n Vihreät

Artturi Tilanterä
puheenjohtaja
puh. 050 411 3897

Helsingin yliopiston Maan ystävät

Tuulia Pitkänen
puheenjohtaja

Helsingin opiskelijademarit OSY ry.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s