Unicafe ja Starbucks – vastuullista HYY-liiketoimintaa?

Unicafe avasi tänään Kaivopihan ravintolaan Starbucksin kahviautomaatin. Joukko sitvaslaisia ja muita jakoi vastalauseena ravintolan edessä ilmaista kahvia ja teetä sekä lentolehtisiä, mitkä kertoivat Starbucksin kaikkea muuta kuin vastuullisesta liiketoiminnasta. Kuten eräs lehtisen saaneista totesi: ”Starbuckshan löytyy myös Guantanamo Baysta”.

Tavoittamiamme opiskelijoita järkytti erityisesti se, että heillä ei ole ollut mitään mahdollisuuksia estää Starbucksin nurkanvaltausta heidän omistamassaan opiskelijaravintolassa. Amerikkalaisen brändin eettisyyttä pidettiin yleisesti lähinnä huonona vitsinä. Onko tämä sitä ”vastuullista HYY-liiketoimintaa” mitä Unicafe pitää näkyvästi esillä ravintoloissaan?

Alla jakamamme lentolehtisen teksti:

Vastuullista HYY-liiketoimintaa?

Vaadimme:

* Työntekijöiden oikeuksia polkeva Starbucks ulos opiskelijaomisteisista tiloista

* HYYn on omistajana selvitettävä, noudattaako HYY-ravintoloiden johto sille asetettua poliittista ohjausta. Jos omistajastrategiaa ei noudateta, niin HYYn on ryhdyttävä jatkotoimenpiteisiin

* Opiskelijoiden aitoa osallistamista HYY-yhtymän päätöksentekoon

Unicafe Kaivopiha avaa tänään tiloihinsa Starbucks-kahviautomaatin. Asiasta tiedotettiin ensimmäistä kertaa viime viikolla. Unicafe on opiskelijoiden omistama, kuten ravintolan seinillä tiedotetaan, mutta yksittäisellä opiskelijalla ei ole ollut mitään mahdollisuutta vaikuttaa Starbucksin nurkkavaltaukseen ravintolan tiloissa.

HYY-yhtymän toimintaa määräävässä omistajastrategiassa vaaditaan, että ”Yhtymä toimii vastuullisesti ja kertoo toiminnastaan avoimesti”. Lisäksi yhtymä on määrätty toteuttamaan sosiaalista vastuutaan ”tekemällä yhteistyötä vastuullisesti toimivien kumppaneiden ja alihankkijoiden kanssa”. On hyvin kyseenalaista onko kumpaakaan määräystä noudatettu Starbucks-yhteistyön yhteydessä.

Hintava ja sertifioitu trendikahvi luo mielikuvan oikeudenmukaisesta tuotantoketjusta, mutta Starbucks-brändin alta paljastuu systemaattista työntekijöiden oikeuksien polkemista.

Fair Trade -sertifikaatti saattaa estää pahimmat ylilyönnit tuotantoketjun alkupäässä, mutta Starbucksin matalapalkkatyöntekijät (baristat, varasto-työntekijät ja siivoojat) tuotannon loppuvaiheissa on ajettu ahtaalle. Useissa Yhdysvaltain tuomioistuimissa on käsitelty tapauksia, joissa Starbucks on riistänyt baristojen tippejä yhteensä satojen miljoonien dollareiden edestä – samalla kun työntekijöiden palkka ei riitä elämiseen!

Monella alalla työolosuhteita, palkkakehitystä ja työntekijöiden oikeuksia valvoo vahva ja itsenäinen ammattiliitto. Starbucks on erityisesti Yhdysvalloissa pyrkinyt kaikin keinoin estämään työntekijöitään muodostamasta itsenäisiä liittoja. Vuonna 2005 Starbucks määrättiin maksamaan 165 000 dollaria hyvityksiä sovittaakseen syytteet ay-oiminnan vastustamisesta.

Syndikalistinen liitto International Workers of the World (IWW) on käy-nyt raskasta taistelua Starbucksia vastaan. IWW:n ansiosta yhtiö määrättiin vihdoin vuonna 2006 lopettamaan laittomat ammattiyhdistysten tukahduttamiskeinot. Niihin kuuluu mm. ay-myönteisten työntekijöiden erottaminen, kiristys, lahjonta ja tarkkailu, sekä ay-toiminnasta ja työntekijöiden oikeuksista kertovan materiaalin kielto työpaikoilla.

Euroopassa Starbucksin voitontavoittelu perustuu ennemminkin veronkiertoon. Reutersin vuonna 2012 tuottaman raportin mukaan Starbucksin Britannian liiketoimien kokonaisveroprosentti oli vähemmän kuin 1%: koko 14 vuoden toiminnan ajalta yhtiö maksoi 3 miljardin punnan liikevaihdostaan vain 8,6 miljoonaa puntaa yhteisöveroa. Vuosina 2009-2012 Starbucks ei maksanut noin 1,5 miljardin euron liikevaihdostaan veroja lainkaan.

Palvelualan matalapalkkatyöntekijöiden asia on opiskelijoidenkin asia. Vaadimme Starbucksia ulos Unicafesta ja tilalle koko tuotantoketjultaan oikeudenmukaista kahvia.

Lisäksi vaadimme opiskelijoiden aitoa osallistamista HYY-yhtymän päätöksentekoprosessiin. Jotta opiskelijoina voimme valvoa omistamiemme yhtiöiden poliittisen ohjauksen toteutumista, tarvitsemme suorempia vaikuttamiskeinoja ja suurempaa roolia päätöksentessa. Ei riitä, että opiskelijoille tiedotetaan uuden firman saapumisesta tiloihimme sen jälkeen kun päätökset on jo tehty!

Yhdysvaltalaisen Starbucks Workers Unionin kotisivut: http://starbucksunion.org/

7 responses to “Unicafe ja Starbucks – vastuullista HYY-liiketoimintaa?

 1. Mikäs olisi sellaista ”opiskelijoiden aitoa osallistumista HYY-yhtymän päätöksentekoon”?

  • Päätöksenteon ja avoimuuden kanaviahan voi avata monellakin tavalla. Ensinnäkin keskeisiin rakenteisiin pitäisi voida hakea myös suoraan, eikä vain edustajistoryhmien kautta. Toisekseen ruokalatoimikuntien asemaa voisi nostaa, koska tämäntyyppisistä asioista voisi ihan hyvin käydä keskustelua myös niissä, ne kun eivät ole edustuksellisia vaan avoimia kaikille. Eihän kukaan edes tiedä että sellaisia on olemassa, saatika että järjestelmää osattaisiin hyödyntä. Yhtymän strategiasta (joka FYI päivitetään tänä vuonna eli asia on hyvin ajankohtainen) pitäisi voida käydä avoimempaa keskustelua myös edustajiston, strategiatyöryhmän ja muiden sisäisten rakennelmien lisäksi esimerkiksi avointen kokousten ja lähetekeskustelutilaisuuksien avulla. Koska jokainen HYYn jäsen omistaa mutkan kautta osan Yhtymää, ei sen toiminnan periaatteista pitäisi päättää ainoastaan edustuksellisissa elimissä. Näihin rakenteisiin kaivattaisiin ainakin omasta mielestäni myös enemmän ihan edustuksellisen järjestelmän kautta myös ihmisiä jotka uskaltavat kehittää Yhtymää rankemmalla kädellä. Strategiahan määrää juuri siitä, millä tavoin liiketoimintaa toteutetaan. /Tiina Parkkinen

  • Eikö uusista yhteistyökumppaneista voisi järjestää esim. sähköisen HYYn jäsenäänestyksen? Jos vaikka yli kaksi kolmasosaa hyväksyy, niin sit voi varmaan tehdä yhteistyötä. Tuskin ne niin usein vaihtuu että tuosta olisi liikaa vaivaa..

 2. Kiitos kahvista. Säästyivät pennoset iltapalaan Burger Kingissä!

 3. http://ylioppilaslehti.fi/2014/03/unicafen-starbucks-on-automaatti/

  ”HYY Ravintoloiden myynti- ja markkinointipäällikkö Satu Orismaan mukaan opiskelijaruokalaan valittiin juuri Starbucksin automaatti siksi, että sen tuotteet ovat reiluakauppaa, kuten Unicafen lounaskahvit ovat tähänkin asti olleet.”

  ”Pikakahviketju ei tietenkään ole ainoa, joka mainostaa eettisyydellään, mutta Unicafella oli ennestään yhteistyösopimus Selectan kanssa, joka on tuonut Corner Café -mallin Suomeen.”

 4. ”Vaadimme Starbucksia ulos Unicafesta..”
  Eikö jo kannataisi vaatia myös sitä Unicafeen toimitusjohtajaa ulos? Siltähän on lähtenyt mopo ihan käsistä. Ja tasaisin aikavälein näitä samanlaisia juttuja: Atrian kalkkunat, vegaanit metsätalon kellariin.. Jos johtoon saataisiin joku oikeasti vastuullinen ja fiksu tyyppi, Unicafe voisi olla HYY:n ylpeys ja tiennäyttäjä muillekin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s