Kupolin Herkku: Mielivaltaista kasvatusta, yrittäjyyskasvatusta

Sitoutumattoman vasemmiston Kupolin Herkku -kansankeittiö ja luento yrittäjyyskasvatuksesta

sunnuntaina 23.2. klo 16:00 (ruokaa) ja 16:30 (luento)
Kupoli (Uusi ylioppilastalo, Mannerheimintie 5 B, 7. kerros)

Menu julkaistaan myöhemmin.

“Se, että kaikkein idioottimaisimmat television visailuohjelmat ovat niin suosittuja, johtuu siitä, että ne ilmaisevat tarkasti yrittäjyyden olemisen tapaa.” (Gilles Deleuze)

Yrittäjyyskasvatus on varsinainen taikasana. OECD:n linjauksissa sitä on markkinoitu lääkkeenä niin Euroopan taloudellisen kehityksen alijäämään, kansallisen hyvinvoinnin vaalimiseen kuin sosiaalisen yhteenkuuluvuuden turvaamiseen. Kansalliseen koulutuspolitiikkaan sitä on lobattu välineenä, jolla vastataan yhteiskunnan ja markkinoiden välttämättömään ja jatkuvaan muutokseen. Vuoden 2004 opetussuunnitelmauudistuksessa yrittäjyyskasvatus tuotiin osaksi kaikkia kouluasteita, sekä näkyväksi osaksi kaikkea koulun toimintakulttuuria – siitä tuli tehdä ”ilma jota koulun käytävillä hengitetään”.

Yrittäjyyskasvatus ei ole vain yksi erillinen oppiaine tai aihekokonaisuus koulun sisällä, vaan osa laajempaa koulutus- ja talouspoliittista murrosta, jonka myötä prekaaria työvoimaa koulutetaan vaihteleville ja epävarmoille työmarkkinoille.

Yrittäjyyskasvatusta tarkastellaan esityksessä osana postfordistista tuotantoa, niin kutsuttua uutta työtä sekä niitä mukailevia hallinnan ja kontrollin muotoja. Esitys kiteytyy seuraavien teemojen ympärille:

– Yrittäjyyskasvatus kontrollinmuotona, jossa ihmisen potentiaalista kyvykkyyttä pyritään organisoimaan ja ”aitaamaan” tuotannon edellyttämällä tavalla

– Yrittäjyyskasvatus osana uusliberalistista koulutuspolitiikkaa, jossa yksityistämisprosessit eivät tarkoita valtion roolin yksinkertaista supistamista, vaan kokonaisvaltaista pyrkimystä muokata ihmisestä ”itsen yrittäjä”, joka toimii yrittäjämäisesti kaikilla elämänsä osa-alueillaan oman päänsä tuotoilla (human capital)

– Yrittäjyyskasvatus mielivaltana, joka kohdistuu suoraan ihmisen ”mielen elämään” ja sen edellytyksiin sekä muuttaa koulutuksen roolin passiivis-aggressiiviseksi reagoinniksi kyseenalaistamattoman talouspolitiikan tarpeisiin

Aiheesta lisää esimerkiksi täällä: http://alusta.uta.fi/artikkelit/2013/08/27/yrittajyyskasvatus-ja-ihmisen-hallitsemisesta.html

Tapahtuman facebook-event: https://www.facebook.com/events/597031387032335/

Lue lisää menneistä ja tulevista kansankeittiöistä Kupolin blogista: http://kupoli.wordpress.com/

Kupoli ei valitettavasti ole esteetön tila. Tila sijaitsee 7. kerroksessa, kuudenteen kerrokseen asti pääsee hissillä ja tästä eteenpäin kulku on mahdollinen ainoastaan portaita pitkin. Voit ottaa etukäteen yhteyttä (sitvas-toiminta@helsinki.fi) jos tarvitset apua portaissa.

One response to “Kupolin Herkku: Mielivaltaista kasvatusta, yrittäjyyskasvatusta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s