Yökäyttöoikeus on tasa-arvokysymys

Tiedote
Vapaa julkaistavaksi 20.9.2013

YÖKÄYTTÖOIKEUS ON TASA-ARVOKYSYMYS

Helsingin yliopiston oppimiskeskus Aleksandrian yökäyttöä rajoitettiin kesällä väliaikaisesti. Yleensä opiskelutilaan pääsee maksullista panttia vastaan hankitulla yökäyttöavaimella vuorokauden ympäri. Kesällä tilaa ei päässyt käyttämään yöaikaan edes yökäyttöavaimella. Ylioppilaslehden verkkouutisen (23.7.2013) mukaan yliopisto päättää alkusyksystä, jääkö rajoitettu yökäyttöoikeus voimaan pysyvästi.

Me allekirjoittaneet vastustamme voimakkaasti yökäyttöoikeuden rajoittamista. Oppimistilojen yökäyttöoikeus on tasa-arvokysymys. Yliopiston hallintojohtaja Esa Hämäläisen perustelut, joiden mukaan opiskelijat käyttävät omia työskentelyvälineitään eivätkä siksi ole riippuvaisia Aleksandriasta, eivät pidä paikkaansa. Harvalla opiskelijalla on varaa kaikkiin opiskeluissa tarvittaviin ohjelmiin ja laitteisiin, kuten skanneriin, tulostimeen, kuvankäsittelyohjelmiin tai oppiainekohtaisiin erityisohjelmiin.

Lisäksi useiden opiskelijoiden asumisjärjestelyt eivät mahdollista kotona työskentelyä. Usean ihmisen kommuunissa tai ankeassa yksiökopissa työrauhan ja -motivaation löytäminen voi olla hankalaa. Monet opiskelijat ovat elämäntilanteessa, jossa opiskelu ainoastaan päiväsaikaan voi olla kohtuuttoman epäkäytännöllistä. Riittämättömän toimeentulon vuoksi yhä useampi opiskelija joutuu käymään opiskelujen lisäksi töissä, jolloin ainoa mahdollinen aika opiskelulle on oppimistilojen aukioloaikojen ulkopuolella.

Yksi syy tilojen käyttöoikeuden rajoittamiselle ovat turvallisuusriskit. Tiedostamme ongelman ja otamme tietysti vakavasti tilan käyttäjien turvallisuuden. Yökäytön lakkauttaminen on turvallisuuden parantamiseen kuitenkin tarpeettoman kova ratkaisu. Parempia ratkaisuja voisivat olla esimerkiksi opiskelukortin tai -numeron sitominen yökäyttöoikeuteen.

Iiris Annala
puheenjohtaja
Sitoutumaton vasemmisto

Toivo Laitinen
puheenjohtaja
HYY:n Vihreät – De gröna vid HUS

Tuulia Pitkänen
puheenjohtaja
Opiskelijoiden Sosialidemokraattinen Yhdistys OSY ry.

Maria Hämeen-Anttila
puheenjohtaja
Dilemma ry

One response to “Yökäyttöoikeus on tasa-arvokysymys

  1. Yhdenvertaisuuskysymys. Ei tasa-arvokysymys. Tasa-arvo on sukupuolten välistä, yhdenvertaisuus kaikkien muiden juttujen välistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s