Lainaan enkä palauta

Tähän asti opintolainan nostaminen on ollut vapaaehtoista, mutta puheet opintotuen uudistamisesta vihjailevat pakkolainaan siirtymistä. Julkisuudessa esitetyt opintotuen kustannusneutraalit* uudistusideat ovat nykyistä lainapainotteisempia. Sekä 3+2- että 5+1-mallissa valmistuminen, jonka perään tässä nyt niin kovasti haikaillaan, pelkällä opintorahalla on lähes jokaiselle opiskelijalle mahdottomuus.

Otetaan sitten lainaa. Ensinnäkin täytyy valmistua silloin kun lainaa vielä myönnetään. Työllistymisestä ei tietenkään ole varmuutta, joten lainaa ei välttämättä edes voi valmistumisen jälkeen alkaa maksaa takaisin. Onneksi on kuitenkin olemassa porsaanreikä! Kelan nettisivujen mukaan:

”Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin.”

MUTTA:

”Velan takaisinmaksusta on opintotukilain mukaan mahdollista saada täysimääräinen maksuvapautus, jos olet pysyvästi työkyvytön tai työkyvyttömyytesi on kestänyt yhteensä vähintään viisi vuotta. Täysimääräisen maksuvapautuksen edellytyksenä on lisäksi, että täysimääräistä takaisinperintää olisi taloudellinen tilanteesi ja muut olosuhteesi huomioon ottaen pidettävä kohtuuttomana. Täysimääräinen maksuvapautus voidaan myöntää velasta, jonka Kela on valtiontakauksen perusteella maksanut pankille.”

Siis! Valmistumisen jälkeen kannattaakin hankkiutua työkyvyttömäksi. Tämän eteen tuskin tarvitsee nähdä erikseen vaivaa. Oman alan töistä ei välttämättä ole tietoakaan, ja lainan takaisinmaksu pitää aloittaa kahden vuoden sisällä. Eiköhän siinä stressissä vähintään joku keskivaikea masennus iske, mikä tilanteen pitkittyessä varmistaa työkyvyttömyyden. Ei tosin ole mitään takeita siitä, että viiden vuoden työkyvyttömyyden jälkeen pystyisi taas elättämään itseään.

On varmaan parempi antaa opiskelijoiden valua toimeentulolle ja siirtää heidän lainavelkansa valtion maksettavaksi. Ainakin verrattuna riittävään opintorahaan. Tai vaikka perustuloon. Varmaan.

*kustannusneutraali? Oikeesti?

Niia Virtanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s