Perustulon päällä kävelee säällä kuin säällä – vaikka järven jäällä

KANNANOTTO: Perustulon päällä kävelee säällä kuin säällä – vaikka järven jäällä

Kansallisten Ylioppilaiden (KansY:n) kannanotto (18.2.2013) peräänkuuluttaa monipuolista keskustelua sosiaaliturvasta ja kritisoi yhden mallin – perustulon – hehkuttamista, mutta ei valitettavasti tarjoa mitään todellista vaihtoehtoa tilalle.

“Perustulokeskustelu ei suinkaan kavenna vaihtoehtoja, vaan se vasta ensi kertaa mahdollistaa moniulotteisen ja syväluotaavan keskustelun sosiaaliturvan uudistamisesta,” muistuttaa Suomen perustuloverkoston sihteeri Otto Lehto.

Poliittisten nuorisojärjestöjen yhteisen kannanoton perustulon puolesta (1.2.2013) allekirjoittivat Vihreät nuoret ja opiskelijat, Keskustanuoret, Keskustaopiskelijat, Vasemmistonuoret, Vasemmisto-opiskelijat ja Piraattinuoret. “Olisi mahtavaa, jos loputkin opiskelija- ja nuorisojärjestöt lähtisivät tukemaan kansalaisaloitetta, sillä uskomme, että perustulo voi yhdistää tätä sukupolvea,” toteaa Helsingin Keskustaopiskelijoiden pj. Markus Saarinen.

BIEN Finland:in kansalaisaloite – jonka tekemiseen on osallistunut sekä vasemmistolaisia että oikeistolaisia tahoja – on puoluepoliittisesti sitoutumaton eikä se ota kantaa tarkkoihin malleihin tai toteutustapoihin. Sen tarkoitus on herättää keskustelua ja toteutuessaan se velvoittaa eduskunnan etsimään ratkaisuja sosiaaliturvan kannustinloukkuihin ja muihin epäkohtiin.

Muistuttaisimme Kansallisia Ylioppilaita vielä siitä, että Kokoomusopiskelijat Tuhatkunta on itse vuonna 2012 esittänyt perustuloon siirtymistä: “Mikäli Kokoomus haluaa yhdistää heikoimmista huolehtimisen, yksilön vapauden ja valtion hallinnon kustannustehokkuuden, olisi oman perustulomallin tekeminen askel siihen suuntaan.” (http://kokoomusopiskelijat.fi/?p=1305)

“Perustulokeskustelun tarkoitus on juuri tuoda esiin Kansallisten Ylioppilaiden mainitsemia sosiaaliturvan ongelmia. Työn tulee kannattaa aina, tukiviidakkoa tulee selkeyttää ja byrokratiaa tulee karsia. Perustulo vähentäisi ihmisten turhaa kontrollointia ja nöyryyttämistä,” korostavat HYY:n Vihreiden pj. Toivo Laitinen, Sitoutumattoman Vasemmiston pj. Iiris Annala ja Akateemisten Piraattien pj. Joonas Mäkinen yhteen ääneen.

Perustulo on mielestämme paras ratkaisu näihin ongelmiin, mutta myös pienempiä askeleita tarvitaan, ja siinä keskustelussa tarvitaan kaikkien mielipiteitä ja monipuolisia ratkaisuehdotuksia.

KansY:n kannanotto viittaa Kelan tutkimusprofessori Heikki Hiilamoon, mutta unohtaa mainita, että Hiilamo kannattaa lämpimästi perustuloa ja on tarjonnut konkreettisia ehdotuksia sen suuntaan siirtymiseksi askel kerrallaan (ks. lähdeviite 2).

“Ei ole ihme, että ylioppilasliike on asemoitunut vahvasti kansalaisaloitteen taakse, koska perustulo olisi paitsi tärkeä sosiaaliturvan uudistus, niin myös parannus opiskelijoiden toimeentuloon, sillä opintorahan taso on jäänyt jälkeen perusturvan yleisestä tasosta,” muistuttaa HY:n Attacin pj. Lauri Pasanen.

Kaikkiaan perustuloaloitteen tukijoiksi on asettunut kuusi ylioppilaskuntaa: Helsinki, Tampere, Turku, Jyväskylä, Aalto, ja viimeisimpänä Taideyliopiston ylioppilaskunta.

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa osoitteessa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/44.

Otto Lehto, Suomen perustuloverkosto, sihteeri
Toivo Laitinen, HYY:n Vihreät, puheenjohtaja
Iiris Annala, Sitoutumaton Vasemmisto, puheenjohtaja
Markus Saarinen, Helsingin Keskustaopiskelijat, puheenjohtaja
Joonas Mäkinen, HY:n Akateemiset Piraatit, puheenjohtaja
Lauri Pasanen, HY:n Attac, puheenjohtaja

Lähteet:

1) Myllärinen/Haapalehto, “Kokoomuksen on luotava oma perustulomalli”: http://kokoomusopiskelijat.fi/?p=1305
2) Heikki Hiilamo, “Perustulon avulla eroon köyhyydestä”: http://perustulo.org/kansalaisaloite-perustulosta/asiantuntijalausuntoja-kansalaisaloitteen-tueksi/heikki-hiilamo-perustulon-avulla-eroon-koyhyydesta (Hiilamo esittää konkreettisia askelia perustulon suuntaan siirtymiseen, johon kehoitamme erityisesti skeptikkoja tutustumaan.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s