Unicafen yhteistyökumppani valehtelee

KANNANOTTO
Vapaa julkaistavaksi

Unicafen yhteistyökumppani valehtelee

Unicafe toimii oman vastuullisuusperiaatteensa vastaisesti antaessaan tilojaan sellaisten imagonkohotuskampanjoiden käyttöön, joissa voittoa tavoittelevat yritykset saavat perusteettomasti julistaa itse itsensä eettisiksi. Unicafe esittelee HYY Ravintoloiden 60-vuotisjuhlan kunniaksi yhteistyökumppaneitaan, joista ensimmäisenä vuorossa on Atria. Unicafen ruokalistoille on lisätty kalkkunatuotteita ja ravintoloihin ja Unicafen nettisivuille on ilmestynyt mainoksia, joissa Atria esittää varauksettoman ylistäviä väitteitä oman tuotantonsa eettisyydestä.

Unicafen ravintoloiden mainoksissa Atria muun muassa väittää, että ”suomalainen kalkkuna voi hyvin”. Linnut saavat Atrian mukaan kasvaa ”vapaana” ja ”toteuttaa lajinmukaista käyttäytymistä”. Mainoksissa esitettyjen väitteiden tueksi ei kuitenkaan esitetä minkäänlaisia perusteluja, kuten esimerkiksi tiloille tehtyjen tarkastuskäyntien tuloksia tai eläinlääkärin lausuntoja. Mainoksen vastaanottaja jää yrityksen vastuullisuutta arvioidessaan pelkästään kyseisen yrityksen oman sanan varaan. Yritys saa itse julistaa itsensä eettiseksi ilman, että riippumaton osapuoli vahvistaisi asian. Riskinä on harhaanjohtavan kuvan antaminen kalkkunoiden tuotanto-olosuhteista.

Atrian kalkkunakampanjan nettisivujen mukaan ”Suomalainen kalkkunanliha säästää luontoa ja ilmastoa. Kalkkunan synnyttämä verrattain pieni hiilijalanjälki selittyy muun muassa sen nopealla kasvulla.” Kalkkunan nopean kasvun kuittaaminen ympäristöystävällisyyttä edistävänä tekijänä osoittaa vastuuttomuutta ja täyttä ymmärtämättömyyttä eläinten kärsimyksistä. Kalkkunat on jalostettu kasvamaan nopeasti, mikä aiheuttaa niille huomattavia terveysongelmia, kuten esimerkiksi sydän- ja jalkasairauksia.

Kampanjasivuston mukaan Atrian ”tuottajat ovat eettisen kasvattamisen periaatteisiin sitoutuneita ammattitaitoisia isäntiä ja emäntiä”. Kalkkunat kasvatetaan lähes samanlaisissa olosuhteissa kuin broilerit. Tämä tarkoittaa suuria, ikkunattomia halleja, joissa eläinten vuorokausirytmiä säädellään keinovalolla. Kalkkunoiden kasvattamisen suositustiheys on viisi kalkkunakanaa neliötä kohti. Jopa 90 cm korkuisia kalkkunakukkoja kuljetetaan 40 cm korkuisissa laatikoissa, vaikka tämä on tuomittu hallinto-oikeudessa eläinsuojelulain vastaiseksi. Tämänkaltaisen tehotuotannon väittäminen eettiseksi kasvattamiseksi on valehtelua.

Ainoa keino vastuullisempaan ravintolatoimintaan on eläintuotteiden vähentäminen ja eläinten oikeuksia kunnioittavan ruoantuotannon aktiivinen vaatiminen. Vaadimme, että Unicafe ottaa yhteistyökumppaniensa
valinnassa huomioon ruoantuotannon eettisyyden myös eläinoikeuksien kannalta.

Sitoutumaton vasemmisto
varapuheenjohtaja Jaakko Rissanen

Animalian opiskelijaryhmä
puheenjohtaja Salla Nylund

Opiskelijoiden Oikeutta Eläimille -järjestö
Noora Virjamo

HYYn Vihreät
varapuheenjohtaja Viljami Kankaanpää

Helsingin yliopiston Maan ystävät
varapuheenjohtaja Angi Mauranen

Eläinoikeusyhdistys Faunan opiskelijaryhmä
Saila Finne

Lisätietoja:

Niia Virtanen
Sitoutumaton vasemmisto
0408354012
niiaPISTEvirtanenAThelsinkiPISTEfi

10 responses to “Unicafen yhteistyökumppani valehtelee

  1. En ota itse asiaan kantaa, mutta jos arvostelee toisia perusteluiden ja todisteiden puutteesta, niin kannattaisi varmaan laittaa niitä sitten omaan kirjoitukseen. Tuo jää ihan yhtä paljon ”oman sanan varaan” kuin Atrian mainoksetkin.

  2. Hyvä teksti, mutta miksi tämä ei ole hyy-edari -listalla jakelussa? HyVi ja SitVas kun ovat ainakin omien havaintojeni mukaan HYYn hallituksessa ja kykeneviä vaikuttamaan asiaan jotenkin. Omistajaohjaus ja sillai.

  3. Päivitysilmoitus: Atria vastaa | Sitvas.fi·

  4. Päivitysilmoitus: Tiedoksi Unicafelle: Lihansyönti ei edelleenkään ole ilmastoteko | Sitvas.fi·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s