Sitvas ja vihreät HYYn hallitukseen

Sitoutumattoman vasemmiston tämän vuoden puheenjohtaja Tiina Parkkinen ja edariryhmän puheenjohtaja Annis Riekkinen pääsivät vihreiden Marko Rosenholmin ja Verna Castrénin kanssa viime maanantaina valittuun ylioppilaskunnan uuteen hallitukseen. Vanhalla ylioppilastalolla pidetty HYYn uuden edustajiston ensimmäinen kokous tarjosi ajoittain harvinaisen maukasta poliittista teatteria, josta pääosin vastasi ainejärjestöjen edustajaksi itseään väittävä edustajiston suurin ryhmä HYAL, joka joutui ensimmäistä kertaa vuosikausiin oppositioon hallitusneuvotteluiden tuloksena. Pitkäksi venähtänyt kokous koetteli osallistujien kestävyyttä, mutta kuuden tunnin istumisen ja teatterin jälkeen voipuneet edaattorit palkittiin glögillä kellon lähestyessä puoltayötä.

Kokouksen merkittävin ja näyttävin osuus oli ensi vuoden hallituksen valitseminen ylioppilaskunnalle. Hallitusneuvotteluissa tapahtui tänä vuonna todellinen ihme, kun muut ryhmät onnistuivat sopimaan hallituksen muodostamisesta ilman HYALia, jolla on yli kolmasosa edustajistopaikoista. HYAL on istunut vuosikaudet hallituksessa ja on noussut viimeisen viiden vuoden aikana yhä hallitsevampaan asemaan HYYssä. Tämä on mielestäni vaikuttanut haitallisesti ylioppilaskunnan toimintaan, sillä HYALia kiinnostaa HYYn päätöksenteossa lähinnä rahan pumppaaminen ja tilojen turvaaminen ainejärjestöille, mutta edes suoraan opiskelijoita koskeviin yhteiskunnallisiin kysymyksiin sillä ei yleensä ole mitään yhtenäistä kantaa.

Tänä vuonna muut ryhmät katsoivat kykenevänsä rakentamaan toimivamman hallituksen ilman HYALia. Hallituksen puheenjohtajuus meni oikislaisten, lääkisläisten ja hammas- ja eläinlääkisläisten HELPille, joka sai kolme hallituspaikkaa. Saman paikkamäärän ja varapuheenjohtajuuden saivat osakuntalaiset. Sitvas ja vihreät saivat siis kumpikin kaksi paikkaa ja ruotsinkielisten järjestöjen Snäf ja keskustan ja kokoomuksen Oikea suunta molemmat yhden paikan. Demareiden yhden paikan edustajistoryhmä jäi HYALin kanssa oppositioon. Vaikka hallituspohja onkin ennennäkemättömän laaja ja sisältää mielipiteitä poliittisen kentän eri laidoilta, ryhmät katsovat pystyvänsä edistämään omia tavoitteitaan paremmin kuin HYALin dominoimassa hallituksessa.

Sitvasille hallitukseen osallistuminen tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa meille tärkeissä sosiaali- ja kaupunkipoliittisissa asioissa yhdessä vihreiden kanssa. Tiina ja Annis ovat päteviä ja aikaansaavia tyyppejä, jotka pystyvät varmasti tekemään hyvää duunia punavihreämmän ja yhteiskunnallisesti vaikuttavamman ylioppilaskunnan hyväksi. Lisäksi on erittäin positiivista, että poliittisten ryhmien osuus hallituksessa on suurempi kuin koskaan aikaisemmin. HYYn tärkeimmät tehtävät ovat mielestäni opiskelijoiden edunvalvonta ja yhteiskunnallinen vaikuttamistyö, ja niihin liittyvät kysymykset ovat puhtaasti poliittisia. Poliittiset ryhmät tiedostavat tämän ja kykenevät toivottavasti muuttamaan HYYtä aktiivisemmaksi ja avoimemmin poliittiseksi yhteiskunnalliseksi toimijaksi. Mitä luultavimmin tämä on myös ainoa kokoonpano, jolla Sitvas olisi ylipäänsä voinut päästä hallitukseen.

HYALin ymmärrettävä pettymys oppositioon joutumisesta purkautui edustajiston kokouksessa viihdyttävänä näytöksenä. Hallituksenmuodostajaa eli käytännössä uuden hallituksen puheenjohtajaa valittaessa hyalilaiset käyttivät kymmenkunta puheenvuoroa ylistääkseen omaa ehdokastaan Niilo Toivosta ja haukkuakseen tulevia hallitusryhmiä. Vaikka Niilo on eilisten puheenvuorojen perusteella Obaman ja Jeesuksen pikkuveli, me demokratiaa halveksivat politikoijat ja suhmuroijat äänestimme hallituksen puheenjohtajaksi HELPin ehdokkaan, oikeustieteen opiskelija Lauri Koskentaustan. Laurilla on erittäin laaja kokemus luottamustehtävistä HYYssä sekä sen ulkopuolella ja hän on diplomaattinen ja sovitteleva tyyppi, joka sopii varmasti luotsaamaan ensi vuoden hallitusta.

On huvittavaa, että hallitusneuvotteluiden tuloksen selvittyä HYAL on kantanut suureen ääneen huolta avoimuuden puutteesta niin hallitusneuvotteluissa kuin HYYn päätöksenteossakin ja demokratian toteutumisesta ylioppilaskunnassa. Niin kauan kuin ryhmä oli itse vallankahvassa, päätösten läpinäkymätön kähmintä ei haitannut sitä lainkaan.

Ennen vaaleja keskusteltiin mahdollisuudesta käydä hallitusneuvottelut tänä vuonna avoimemmin kuin aiemmin, mutta silloin ajatus ei vielä innostanut HYALia. Edustajiston kokouksen jälkeen demokratian häpäisemisestä järkyttynyt ryhmä sen sijaan kertoi tuoreessa kannanotossaan, että ”[t]ilanne, jossa hallituspohja muodostetaan ainoastaan oma valtapoliittinen etu mielessä, on HYYn poliittisen kulttuurin kannalta huolestuttava. Neuvotteluja käytiin kovilla ja osin kyseenalaisilla keinoilla, mutta sen seikan kanssa meidän kaikkien on opittava elämään.”

Sitvas on ehdottomasti sitä mieltä, että HYYn hallitusneuvottelut pitäisi toteuttaa läpinäkyvämmin. Erityisen tärkeää olisi, että neuvottelujen asiakysymyksistä keskusteltaisiin avoimesti ja hallitusohjelma olisi tiedossa jo hallituksesta äänestettäessä. Ensi vuonna tälle löytynee enemmän kannatusta.

HYALin viime viikolla järjestöille suuntaamassa propagandakampanjassa maalatut uhkakuvat ainejärjestötilojen ryöväämisestä ja järjestötukien alasajosta ovat täysin tuulesta temmattuja. Ainakaan Sitoutumattomalla vasemmistolla ei ole mitään intressejä tuhlata tulevaa hallitusvuotta sekaantumalla järjestöjen tiloja ja tukia koskeviin kysymyksiin. Meille tärkeitä asioita ovat opiskelijoiden edunvalvonta ja laajempi yhteiskunnallinen vaikutustyö eikä se, mikä järjestö majailee missäkin.

Hallituksen valitsemisen lisäksi edustajisto päätti myös tulevien vuosien strategiasta ja keskipitkän aikavälin taloussuunnitelmasta (KTS) sekä ensi vuoden tavoiteohjelmasta. Strategia ja KTS ovat toiminnan ja päätöksenteon yleisiä linjoja ohjaavia asiakirjoja, jotka eivät kuitenkaan konkreettisesti velvoita hallitusta eivätkä edustajistoa mihinkään. Kumpaankaan ei tehty kokouksessa merkittäviä muutoksia. Mainitsemisen arvoista on lähinnä KTS:ssä viljelty liioiteltu säästöhysteria, jolla yritetään perustella toiminnan jäädyttämistä nykyiselleen useiksi vuosiksi. HYYn taloustilanne ei todellisuudessa ole niin surkea kuin status quon kannattajat antavat ymmärtää. Jos me haluamme tehdä muutoksia HYYn toimintaan, budjetti tekee sen kyllä mahdolliseksi: kyse on vain siitä, mikä on meille tärkeää ja mihin haluamme panostaa resursseja.

Tavoiteohjelmaan kirjataan ensi vuoden erityiset painopistealueet, joita hallitus pyrkii toden teolla edistämään. Suurin osa vanhan hallituksen laatiman pohjaesityksen tavoitteista oli tämänkaltaisille papereille tyypilliseen tapaan tyhjänpäiväistä sanahelinää. Sitvasin lisäysehdotus HYYn toimeentulolinjausten tarkentamisesta ja selvittämisestä ei mennyt läpi. Sen sijaan ehdotukset ylioppilaskunnan toiminnan muuttamisesta ekologisemmaksi, akateemisesta yrityshautomosta yliopiston yhteyteen ja kansainvälisten opiskelijoiden aseman parantamisesta vuokra-asuntomarkkinoilla hyväksyttiin.

Uuden hallituksen myötä ylioppilaskunta astuu uuteen tilanteeseen. Vaikka hallituksen sisällä esiintyy erilaisia mielipiteitä, olen varma, että rakentavalla yhteistyöllä ja keskustelulla hallitus kykenee saavuttamaan hyviä tuloksia. Tämä vaatii luonnollisesti aktiivista ja positiivista keskustelukulttuuria myös hallitusryhmien välillä. Hallitusryhmillä on loistava tilaisuus tehdä ylioppilaskunnasta aiempaa avoimempi, oikeudenmukaisempi ja yhteiskunnallisempi. Olen luottavainen, että me myös onnistumme siinä. Onnea Tiinalle, Annikselle ja koko uudelle hallitukselle!

Otto Rajala

One response to “Sitvas ja vihreät HYYn hallitukseen

  1. Kansainvälisten opiskelijoiden aseman parantamisesta vuokra-asuntomarkkinoilla ei hyväksytty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s