Vaaliohjelma ja ehdokkaat 2012

HYYn edustajistovaalit käydään taas tänä syksynä. Alla on nähtävissä Sitoutumattoman vasemmiston tämän vuoden vaaliohjelma ja ehdokaslista. Varsinaiset vaalisivut aukeavat lähempänä vaaleja.

Vaaliohjelma vuodelle 2012

1. Demokratiaa!

Tällä hetkellä ylioppilaskunnan demokratia on huono vitsi. HYYn toiminnasta ja päätöksistä on tiedotettava opiskelijoille huomattavasti nykyistä paremmin. Kaikista edustajiston kokouksista on lähetettävä jäsenille tiedote. HYYn on selvitettävä mahdollisuuksia lisätä suoraa demokraattista päätöksentekoa nykyisen läpinäkymättömän välillisen mallin sijaan. Tärkeimmistä ylioppilaskunnan toimintaa mullistavista asioista on aina päätettävä jäsenäänestyksellä.

2. Edunvalvontaa!

HYYn tärkein tehtävä on valvoa opiskelijoiden etua yliopistolla ja yhteiskunnassa. HYYn tekemä edunvalvonta on myös kansallisesti merkittävää, sillä Suomen ylioppilaskuntien liiton resurssit ja pätevyys ovat rajalliset. Viime vuonna tehtiin edunvalvonnan kannalta tuhoisia päätöksiä, joiden aiheuttamat vahingot on korjattava. Edunvalvontatyöhön on annettava tarpeeksi resursseja ja kansainvälisistä asioista vastaavan työntekijän toimi on ehdottomasti palautettava.

3. Jäsenmaksua ei saa korottaa!

Jäsenmaksun korottamiseen ei ole mitään syytä tässä taloustilanteessa. Mikäli tilanne heikkenee, talous on tasapainotettava ensisijaisesti vähentämällä menoja eikä korottamalla jäsenmaksua. Jäsenmaksua ei saa korottaa vain HYYn säästöpossun eli käyttörahaston kartuttamiseksi. Pitkällä tähtäimellä tavoitteena pitää olla kaikkien toimintamenojen kattaminen liiketoiminnan tuotoilla, jolloin jäsenmaksusta voidaan luopua.

4. Megafoni käyttöön!

HYY on vaikutusvaltainen taho, joka saa yliopiston opiskelijoiden äänen kuuluviin yhteiskunnassa. Ylioppilaskunta ei ole erillinen saareke, vaan aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaja. Siksi HYY ei voi keskittyä vain suoraan opiskelijoita koskeviin asioihin, vaan sen on kyettävä ottamaan kantaa laajemminkin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Ylioppilaskunnalla on vaikutusvaltaa, jota ei saa jättää käyttämättä! Asioihin voi vaikuttaa vain ottamalla niihin voimakkaasti kantaa. HYYllä pitää olla rohkeutta ottaa selvä kanta myös asioihin, joista ei vallitse opiskelijoiden keskuudessa täydellistä konsensusta.

5. Parempaa liiketoimintaa!

HYY Yhtymä on olemassa ylioppilaskuntaa varten eikä ylioppilaskunta Yhtymää varten. Liiketoiminnan eettiset periaatteet eivät saa olla pelkkiä korulauseita mainoksissa ja nettisivuilla, vaan ne on toteutettava käytännössä. HYYn ei pidä harjoittaa liiketoimintaa eettisesti kestämättömien yritysten kuten asekonserni Patrian kanssa. HYYn liiketoiminnan hallituspaikoilla sukupuolikiintiöt on säilytettävä. Yhtymän tuloskunto on saatava paremmaksi, jotta suurempi osa ylioppilaskunnan toimintamenoista voidaan kattaa liiketoiminnan tuotoilla.

6. Järkevää järjestöpolitiikkaa!

Ylioppilaskunnan piirissä toimivat järjestöt ovat elintärkeä ja tavallisille opiskelijoille tutuin osa ylioppilaskuntaa. On tärkeää, että HYY tukee järjestöjä etenkin tajoamalla tiloja niiden käyttöön ja tukemalla järjestötoimijoita esimerkiksi koulutuksen avulla. Järjestöjen käytössä olevien tilojen määrä tulee säilyttää nykyisellään. HYYn on kohdeltava erilaisia järjestöjä tasapuolisesti. Suorien taloudellisten tukien on aina aidosti parannettava järjestön toimintamahdollisuuksia, ja järjestöjen on pyrittävä suurempaan taloudelliseen omavaraisuuteen. Suoria taloudellisia tukia on maltillisesti pienennettävä.

7. Tiukempi linja koulutuspolitiikkaan!

HYYn on vaikutettava nykyistä voimakaammin yliopiston päätöksentekoon ja valtakunnalliseen koulutuspolitiikkaan. Opetuksen laatua heikentäviin uudistuksiin ja suunnitelmiin ei pidä alistua, vaan niitä vastaan on taisteltava ärhäkästi. Lukukausimaksukokeilut kansainvälisille opiskelijoille pitää lopettaa heti kaikkialla Suomessa. Jäädytetty yliopistoindeksi on sulatettava välittömästi ja riittävät resurssit yliopistoille turvattava. Korkeakoulujen hakujärjestelmien uudistus, joka tekee opiskelualan vaihtamisen vaikeammaksi, on peruttava.

HYYn pitää parantaa hallinnon opiskelijaedustajien yhteistyötä ja tukemista, jotta hallopedit pystyvät puolustamaan opiskelijoita nykyistä tehokkaammin. Yliopisto yrittää esiintyä täysin epäpoliittisena toimijana, vaikka monet koulutuspolitiikkaa ja yliopistoa koskevat päätökset ovat selvästi poliittisia. Niiden poliittisuus on tuotava avoimesti esiin ja asioista on käytävä keskustelua oikeilla nimillä. Yliopiston pitää rohkaista opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteiskunnallista aktiivisuutta eikä pyrkiä rajoittamaan sitä kuten nykyään. Poliittisille opiskelijajärjestöille saatava yhtäläiset oikeudet toimia yliopistolla.

8. Perustulo!

HYYn pitää asettua nykyistä voimakkaammin tukemaan riittävän korkeaa perustuloa, joka takaisi kohtuullisen toimeentulon kaikissa elämäntilanteissa. Perustulo ratkaisisi monet nykyiseen perusturvajärjestelmään liittyvät epäkohdat ja tekisi nykyisen puutteellisen opintotukijärjestelmän tarpeettomaksi. Sairaslomakorvauksen saaminen KELAsta on tehtävä opiskelijoille nykyistä helpommaksi. Opiskelijoita ei saa pakottaa ottamaan opintolainaa kesäisin toimeentulotuen saamiseksi. Erityisesti perheellisten opiskelijoiden asemaa on parannettava. Lapsilisät eivät saa pienentää toimeentulotukea. HYYn pitää turvata lapsiparkin toiminta myös tulevaisuudessa.

9. Inhimillinen metropoli!

Pääkaupunkiseudun kunnat on yhdistettävä, jotta aluetta voidaan kehittää järkevästi nykyisen hyödyttömän kilpailun sijaan. Helsingin onnetonta asuntotilannetta on parannettava lisäämällä kaavoitusta ja luopumalla järjettömistä autopaikka- ja keskipinta-alasäädöksistä. Kaupungin on lisättävä merkittävästi omaa vuokra-asuntotuotantoaan. Santahamina, Malmin lentokenttä ja muut hyödyttömässä käytössä olevat alueet on otettava asuinkäyttöön. Hyvinvointipalvelut on turvattava kaikille kansalaisille ja sosiaali- ja terveyspalveluiden alibudjetointi on lopetettava.

10. Hiilineutraali Helsinki!

Suomen ja Helsingin on oltava edelläkävijöitä ilmastonmuutoksen torjumisessa. Tuulivoimaa maalle ja merelle! Pääkaupunkiseudulla on otettava tietullit viipymättä käyttöön ja niistä saadut rahat käytettävä julkisen liikenteen kehittämiseen. Lisää raideliikennettä ja pyöriä, vähemmän autoja! Julkinen liikenne on muutettava vähitellen maksuttomaksi. Rakentamisen energianormeja on kiristettävä ja rakentamisen pitää keskittyä raideliikenteen varrelle. Suomeen ei pidä rakentaa lisää ydinvoimaloita eikä Helsingin Energian pidä osallistua niiden suunnitteluun. HYYn on muodostettava oma ydinvoimakanta.

11. Valveutunut Unicafe!

Jokaisen Unicafe-ravintolan on tarjottava joka päivä ainakin yksi täysin vegaaninen lounasvaihtoehto. Kasvisruoan monipuolisuutta ja ravintoarvoja on parannettava, ja siitä on tehtävä houkutteleva vaihtoehto muillekin kuin kasvissyöjille. Eettiset ja ympäristökysymykset on otettava Unicafen toiminnassa tosissaan. Törkeimmistä tehotuotannon ilmentymistä on luovuttava kokonaan ja Unicafeissa on tarjottava vain reilun kaupan kahvia ja teetä.

12. Kulttuuria!

Tällä hetkellä HYYn kulttuuritoiminta on ylhäältä päin ohjattua, eivätkä järjestetyt tapahtumat kiinnosta opiskelijoita. Neukkumeiningistä on siirryttävä opiskelijoiden oman kulttuuritoiminnan tukemiseen. Yhteisen rahan syytäminen turhiin perinteisiin kuten Floran päivään on lopetettava.Vuosijuhlat on jatkossa pidettävä joka viides vuosi tai muutettava rennommaksi tapahtumaksi, josta olisi hupia myös opiskelijoille.

Sitvasin edarivaaliehdokkaat

Abou Elezz, Amr
Adouchief, Samuel
Alhojärvi, Lauri
Alin, Ella
Annala, Iiris
Auer, Irene
Auvinen, Heidi
Brunila, Tuukka
Bäckström, Arto
Elmer, Keegan
Eranti, Veikko
Friman, Tuula
Haglund, Mia
Hammarsten, Jaakko
Harjunen, Ville
Heikkinen, Pekka
Helki, Erno
Hyvönen, Henri T.
Iso-Markku, Antti
Karjalainen, Emilia
Karmala, Matti
Kelomäki, Jouko
Kinnunen, Joonas
Kokko, Jari
Kola, Pauli
Korhonen, Mikko
Korhonen, Sara
Korkkula, Vesa
Kuokkanen, Juho
Kähönen, Juuso
Lahdenperä, Juulia
Lainà, Patrizio
Loikkanen, Silva
Lyyra, Gerissa
Lähteenaho, Samuli
Nuortimo, Jussi
Parkkinen, Tiina
Pasanen, Kaisa
Piikkilä, Mimmi
Pousi, Suvi
Rajala, Otto
Remes, Jere
Riekkinen, Annis
Rimpiläinen, Emma
Rissanen, Jaakko
Rosenström, Jan
Ruuth, Saila
Saarinen, Juuso
Sorvali, Kaarina
Tapaninen, Pekka
Tolvanen, Anni
Tolvanen, Pekka
Tuomainen, Risto
Tuominen, Inka
Tölkkö, Anna-Mili
Vuorinen, Tuomas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s