Contra Patria

Ylioppilaskunnan suurin vuokralainen on valtion pääosin omistama asekonserni Patria. Tähän on kuitenkin mahdollisesti tulossa muutos. Mikäli 30. toukokuuta pidetyn edustajiston kokouksen linjaukset pysyvät voimassa, Patrian vuokrasopimusta ei jatketa, kun se aikanaan päättyy.

Päätös herätti odotetusti paljon keskustelua, sillä useiden edaattorien mielestä HYYn toimintaa on kätevää rahoittaa Saudi-Arabian kuninkaalle myydyistä kranaatinheittimistä peräisin olevilla rahoilla. Kuten arvata saattaa, Patrian säilyttämistä vuokralaisena kannatti voimakkaimmin KansY eli kokoomus, Patrian potkimista pois Sitvas ja vihreät. Sitvasin kannan mukainen pohjaesitys voitti lopulta äänestyksessä. Kuten aina tärkeistä asioista päätettäessä, epäpoliittisten ryhmien edustajien äänet jakautuivat äänestyksessä.

Patriaa koskenut päätös sisältyi kokouksessa hyväksyttyyn HYY Yhtymän omistajastrategiaan vuosille 2012-2016. Omistajastrategiassa HYY linjaa liiketoimintansa tavoitteet. Muutokset edelliseen strategiaan eivät yleisesti ottaen olleet kovin suuria. HYYn sijoitustoiminnassa on aiemminkin ollut kiellettyä  sijoittaminen ase-, tupakka- ja pornoteollisuuteen sekä uhkapeleihin. Jatkossa nämä vastuullisuusperiaatteet otetaan huomioon myös uusia vuokrasopimuksia solmittaessa. Patrian vuokrasopimus päättyy kuitenkin vasta omistajastrategian voimassaoloajan umpeutumisen jälkeen, joten on mahdollista, että aikanaan laadittavassa uudessa omistajastrategiassa vastuullisuuslinjausta muutetaan.

Vastuullisuusperiaatteita koskeneessa päätöksessä on kyse pohjimmiltaan siitä, haluammeko, että HYY harjoittaa liiketoimintaa eettisesti kestämättömien kumppaneiden kanssa. On eettisesti paljon merkittävämpi asia vuokrata tiloja yritykselle kuin omistaa sijoitusrahaston kautta pieni osuus yrityksen osakkeita. Siksi on kummallista, että vuokraustoiminnan vastuullisuusperiaatteita vastustaneet edaattorit eivät vastustaneet niitä sijoitustoiminnassa. HYY Yhtymä on tähänkin asti korostanut näyttävästi liiketoimintansa vastuullisuutta. Jos Patria aikanaan saadaan kammettua ulos, vastuullisuuspuhe olisi muutakin kuin tekopyhyyttä. Olisi naiivia kuvitella, että HYY pystyisi vaikuttamaan Patrian toimintaan. Mutta meillä on mahdollisuus kieltäytyä tekemästä yhteistyötä niiden yritysten kanssa, joiden toiminta ei ole eettisesti hyväksyttävää.

Kokouksessa päätettiin myös HYYn uudesta pääsihteeristä. Valituksi tuli Katri Korolainen-Virkajärvi, joka voitti ainoan vastaehdokkaan selvästi äänestyksessä. Huomionarvoisinta pääsihteerin valinnassa oli tehtävästä kiinnostuneiden surkean vähäinen määrä, jota useat edaattorit valittelivat puheenvuoroissaan. Hakijoita oli vain kolme, ja yksi heistäkin perui hakemuksensa jo ennen edustajiston kokousta. Tämä kertoo valitettavasti varsin paljon siitä, miten houkutteleva HYY on työpaikkana.

Edari päätti myös ensi vuoden kehysbudjetista. Sitvas ja vihreät kävivät muodon vuoksi ehdottamassa lisämäärärahaa uuden edunvalvontatyöntekijän palkkaamiseksi viime joulukuun edarissa lakkautettua toimea korvaamaan ja järjestö- ja saunatukien pienentämistä. Mitään ehdotuksistamme ei hyväksytty.  Kokoomus esitti määrärahaa sen selvittämiseen, kannattaisiko HYY:n yhteyteen perustaa yrityshautomo. Vaikka onkin kyseenalaista, kuinka toimiva yrityshautomo voisi olla, asian selvittäminen on mielestäni järkevää ja toteutuessaan projekti olisi harvinaisen fiksusti käytetty kymppitonni HYYltä.  Ehdotus hyväksyttiin.

Nykyään kehysbudjeteilla ei ole todellista merkitystä, koska ne eivät sido varsinaisia budjettipäätöksiä millään tavalla. Koska joillakin edaattoreilla on HYYn ulkopuolistakin elämää, ja kehysten viihdearvokin on kyseenalainen, valtaosa edaattoreista kannattaa kehysbudjettien tekemisen lopettamista. Hallitus onkin ilmeisesti esittämässä tätä koskevaa sääntömuutosta seuraavaan edarikokoukseen, joten mitä luultavimmin saimme nauttia tuosta lystistä viimeistä kertaa.

Otto Rajala

Sitvasin edaattori

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s