Tammikuun edarissa tapeltiin kaupunkiohjelmasta

Vuoden 2012 ensimmäinen ylioppilaskunnan edustajiston kokous pidettiin 31.1. Vanhan ylioppilastalon ­­Musiikkisalissa. Väinämöinen, Kullervo ja liuta muita musiikkihistoriamme nokkahenkilöitä saivat ilokseen kuulla edaattorien lopultakin päättävän HYY:n kaupunkiohjelmasta. Tämän lisäksi hyväksyttiin mm. ylioppilaskunnan hallituksen hallitusohjelma ja HYY:n kiinteistöjen tavoitebudjetti sekä HYY Yhtymän sijoitus- ja riskipuitteet tälle vuodelle.

Kokouksen tärkein päätös oli kaupunkiohjelman hyväksyminen vuosille 2012-2015. Siinä esitetään tavoitteet ja linjaukset, joita ylioppilaskunta pyrkii edistämään Helsingin kunnallispolitiikassa ja ujuttamaan puolueiden ensi syksyn kuntavaaliohjelmiin. Ohjelmasta päättämistä oli lykätty jo kaksi kertaa, ja väittely osoittautuikin odotetun pitkäksi ja kiihkeäksi.  Maailmanpyörä eli Sitvas ja vihreät pääsivät tappelemaan antaumuksella kokoomuslaisia ja HELPiä vastaan.

Kaupunkiohjelman sisältö on enimmäkseen Sitvasin näkemysten mukainen, koska sitä on ollut valmistelemassa viime vuoden hallituksessa sitvaslainen Silva Loikkanen. Ohjelman parhaisiin puoliin kuuluu tiukka vaatimus pääkaupunkiseudun kuntien yhdistämisestä. Asuntopolitiikassa HYY vaatii mm. asuntotuotannon lisäämistä, lisää tontteja HOASille ja eri asuntomuotojen tasapainoista kaavoittamista eri kaupunginosiin. Liikenneosiossa esitetään lisää raideliikennettä, parempia pyöräilymahdollisuuksia, autottomia kampuksia ja tietulleja yksityisautoille. Hyvinvointipalveluissa vaaditaan, että opiskelijat voisivat saada toimeentulotukea nostamatta opintolainaa, ja kulttuuripolitiikassa esitetään 50 % opiskelija-alennuksia kaikkiin kulttuuritapahtumiin.

Eniten keskustelua herättänyt kohta oli vaatimus Talin golfkentän ja Malmin lentokentän ottamisesta asuntokäyttöön. Kokoomuslaiset puolustivat urheasti golfia ja pienkonelentelyä asuntoja vastaan, mutta onneksi kohta jäi ohjelmaan äänestyksen jälkeen. Kasvissyönti ja tietullitkin herättivät odotetusti keskustelua. Ilahduttavaa oli, että Sitvasin ja vihreiden ehdottama kielteinen Guggenheim-kanta hyväksyttiin ilman vastaväitteitä. Hallitus onkin jo saanut HYY:n vaatimuksen museohankkeen hylkäämisestä mukavasti esiin mediassa. Myös osakuntalaisten mainio ehdotus kerrostaloasuntojen 75 neliön keskikokosäännöstä luopumisesta meni läpi ilman keskustelua.

Sen sijaan yrityksemme palauttaa ohjelmaan kohta, jossa kaupunkia kiellettiin sijoittamasta ydinvoiman lisärakentamiseen, hävisi äänestyksessä. On huvittavaa, että etenkin HYAL perusteli asian poistamista sillä, että HYY:llä ei voi olla ydinvoimakantaa, koska sellaista ei ole aikaisemmin ollut, ja ylioppilaskunnan jäsenten keskuudessa on aiheesta erilaisia mielipiteitä. Ensinnäkin kohdassa ei olisi otettu kantaa ydinvoimaan, vaan siihen, kannattaako kaupungin lähteä mukaan uusiin ydinvoimahankkeisiin Olkiluoto 3:n fiaskon jälkeen. Toisekseen ei ole mitään syytä, miksi HYY ei voisi ottaa kantaa ydinvoimaan. Opiskelijat ovat tuskin kovin yksimielisiä mistään muustakaan kaupunkiohjelman vaatimuksesta. Edarissa vaikuttaa olevan tapana julistaa jokaisesta itselle vastenmielisestä ehdotuksesta, ettei edarilla ole legitimiteettiä tehdä päätöstä asiasta jäsenistön puolesta.

Edari hyväksyi myös tämän vuoden hallituksen hallitusohjelman. Vaikka epäpoliittisten ryhmien muodostama hallitus onkin monissa tärkeissä asioissa täysin eri mieltä kuin Sitvas ja vihreät, hallitusohjelma oli kuitenkin mielestämme suhteellisen hyvä. Vihreät pitivät molempien ryhmien puolesta puheenvuoron, jossa kehotettiin hallitusta pitämään huolta meille tärkeiden kohtien toteuttamisesta.

HYY:n liiketoimintaa koskevat dokumentit kirvoittivat edaattoreilta vain yhden puheenvuoron. KansYn eli kokoomuksen Eero Haapalehto toi esiin aivan aiheellisen huomion siitä, että edustajisto on liian huonosti perillä HYY:n liiketoiminnasta. Edustajisto on ylioppilaskunnan ylin päättävä elin, ja sillä on päätösvalta myös tärkeimmissä HYY:n liiketoimintaa koskevissa kysymyksissä. Valitettavasti edaattorit tuntevat kuitenkin HYY:n liiketoiminnan varsin kehnosti, mikä estää edaria valvomasta sitä ja käyttämästä päätösvaltaansa niin skarpisti, kuin olisi toivottavaa.

Otto Rajala

Sitvasin edaattori

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s