Patria sai Suomen hallitukselta luvan viedä aseita Saudi-Arabiaan

Joulukuussa Suomen hallitus myönsi aseyhtiö Patrialle luvan myydä aseita Saudi-Arabiaan. Saudi-Arabiassa muun muassa vangitaan ihmisiä näiden poliittisten mielipiteiden takia ja kidutetaan vankeja. Lisäksi Saudi-Arabia osallistui naapurivaltionsa Bahrainin mielenosoitusten väkivaltaiseen tukahduttamiseen. Tässä valossa Suomen hallituksen vientilupapäätös pöyristyttää. Kranaatinheitinjärjestelmää koskevan kaupan arvon sanotaan olevan 100 miljoonaa euroa.

Hallituksen päätöstä vastaan äänestivät kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki, ulkoministeri Erkki Tuomioja, liikenneministeri Merja Kyllönen ja ympäristöministeri Ville Niinistö. Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb on omien sanojensa mukaan noudattanut lupaa puoltavassa kannassaan ulkoministeriön kauppapoliittisen osaston virkamiesten esitystä. Ilmeisesti näiden ulkoministeriön kauppapoliittisen osaston virkamiesten näkemys on painanut maastavientiluvan puolesta äänestäneiden hallituslaisten vaa’assa enemmän kuin suomalaisten oikeustieteilijöiden näkemykset. Kansainvälisen oikeuden akatemiaprofessori Martti Koskenniemi sekä Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen ovat argumentoineet Patrialle myönnetyn asevientiluvan olevan EU:n asevientiä koskevien sääntöjen vastainen. Tätä mieltä ovat olleet myös ulkoministeriön (muut kuin kauppapoliittisen osaston) virkamiehet.

Ojasen mukaan lupaa ei voi evätä enää jälkikäteen, koska EU-tuomioistuimelta puuttuu toimivalta valvoa sääntöjen noudattamista. Toimivaltaa ei ole siitäkään huolimatta, että EU-säännöt kieltävät aseiden viemisen valtioon, joka toistuvasti loukkaa ihmisoikeuksia. On vaikea uskoa, että EU:n aselainsäädännössä todella olisi näin paljon tulkinnanvaraa.

Suomalainen voittaa jälleen. Patrian kauppa Saudi-Arabian kanssa takaa työpaikan monelle sekä Patrian että sen alihankkijan työntekijälle. Työpaikat vahvistavat Suomen veropohjaa, mikä taas lisää miedän hyvinvointiamme. Globaalissa maailmassa joidenkin vauraus on pois joidenkin toisten hyvinvoinnista, mutta mekanismit näissä riippuvuussuhteissa ovat monimutkaisia ja läpinäkymättömiä.

Patrialle myönnetty asevientilupa on surullinen esimerkki siitä, miten taloudelliset intressit kerta toisensa jälkeen ajavat ohi humanitääristen oikeuksien. Vaikka evidenssi Saudi-Arabian toimista puhuu puolestaan, maastavientiluvan puolesta äänestäneet hallituslaiset ovat kaikesta huolimatta luottaneet siihen, ettei kaupan kohteena olevia kranaatinheittimiä käytetä siviilejä vastaan. Nyt vietävien aseiden käyttötarkoituksesta lienee vaikea saada vedenpitävää näyttöä suuntaan tai toiseen. Silti kranaatinheittimiä koskeva asevientilupa olisi pitänyt periaatteellisista syistä evätä. Myös Sitoutumaton vasemmisto vaatii, että HYY niin ikään periaatteellisista syistä purkaa vuokrasopimuksen Patrian kanssa.

Tässä merkinnässä esittämäni tiedot perustuvat Helsingin Sanomissa sunnuntaina 15.1.2012 julkaistuun Petri Sajarin kirjoitukseen Rahat tai Henki.

Iiris Annala

sihteeri
Sitoutumaton vasemmisto ry

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s